• A csontritkulás megelőzése és kezelése szempontjából is nagy szerepe lehet a gyógyfürdőknek és az ott elérhető egyes kezeléseknek.

  • Néhány fürdő gyógyvize pedig kifejezetten hatásos az oszteoporózis esetén.

A csontritkulás (osteoporosis/oszteoporózis) kimondottan alattomos, sokakat érintő betegség. Alattomos, mert sokáig az égvilágon semmilyen tünettel nem jár és a fájdalmak megjelenése, vagy a fokozott csonttörési hajlam kialakulása esetén már komoly lehet a probléma. Ezért is javasolják az orvosok 50 éves életkor felett a rendszeres csontsűrűségmérést, még akkor is, ha az illetőnek nincs semmilyen panasza.

Érdemes-e gyógyfürdőbe menni a csontritkulás megelőzése, vagy kezelése miatt? A betegség kialakulása és megelőzése szempontjából fontos a rendszeres, de azért nem megerőltető testmozgás. Erre a gyógyvíz meglététől függetlenül is nagyon ideális bármelyik fürdő, uszoda, hiszen az úszás, a vízben végzett mozgás ebből a szempontból kimondottan hasznos. Az úszás, a torna ugyanis javítja az egyensúlyérzéket és erősíti a tartóizmokat, ami az elesések megelőzése szempontjából kulcsfontosságú.

Szintén közvetett kedvező hatás, hogy tavasztól őszig a kültéri medencékben a bőrt érő napsugárzás hatására D-vitamin termelődik a bőrben, aminek szintén fontos szerepe van a csontanyagcserében.

A oszteoporózis szerepel azon a javallati listán is, amire fürdőgyógyászati kezeléseket írhatnak fel a szakorvosok. A hatályos rendelet szerint ide tartozik a gyógyvizes medencefürdő, a gyógyvizes kádfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs (tangentor) és a víz alatti csoportos gyógytorna.

A gyógyvizes fürdőzés azért is lehet előnyös, mert a vízből a bőrön keresztül könnyen felszívódnak olyan anyagok, amelyek a csontrendszerre is kedvezően hatnak. Elég csak a metabórsavra gondolni, ami a magnézium, a kalcium és a D-vitamin anyagcseréjében is jelentős szerepet játszik.

A konkrét fürdőkre rátérve kifejezetten ajánlható a Zalakarosi Fürdő (lenti fotó) és a debreceni Aquaticum Termálfürdő gyógyvize, hiszen mindkettő esetében kiemelkedően magas a víz metabórsav-tartalma.

Zalakaros fürdő csontritkulásA fentiekből következően gyakorlatilag mindegyik termálfürdőben, gyógyfürdőben végzett fürdőkúrának kedvező szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében és kezelésében.

Viszont néhány fürdő esetében a csontritkulás kifejezetten szerepel is a javallatok között, így a már említett zalakarosi és debreceni fürdőkön felül ide sorolható:

Bogácsi Gyógyfürdő

Bükfürdő Thermal & Spa

Cserkeszőlő Fürdő

Demjéni Termálfürdő

Gyulai Várfürdő

Halasthermál Gyógyfürdő

Hévízi Tófürdő

Kehida Termál

Lenti Termálfürdő

Nagyatádi Gyógyfürdő

Orosháza-Gyopárosfürdő

Szigetvári Gyógyfürdő

Tamási Gyógyfürdő