• Elsősorban a csontrendszerre van kedvező hatással a metabórsav.

  • A hazai gyógyvizek döntő többségében bőven található, azonban akad néhány gyógyvíz, amelynek kimondottan magas a metabórsav tartalma.

A metakovasavhoz hasonlóan a metabórsavat is viszonylag ritkán szoktuk emlegetni a gyógyvizek összetevői között. A bórsav neve sokaknak ismerős lehet, hiszen enyhe fertőtlenítőhatású szerként alkalmazzák. A bór egy olyan elem, amely nem ionos formában, hanem metabórsavként van jelen a vizekben.

A felszíni, ivóvízként használt vizekben általában nem túl magas a metabórsav szintje. Azonban a mélyebbről származó termálvizekben jellemzően már több metabórsav található.

A fürdőkúrák során a vizek egyéb összetevőivel együtt kedvező hatást fejt ki a metabórsav, a szakirodalom szerint elsősorban a magnézium-, a kalcium-, továbbá a D-vitamin-anyagcserében játszik fontos szerepet. Magyarán a csontképzésben, a csontritkulás megelőzésében előnyös a hatása.

Ehhez bőven elegendő az a mennyiség, ami a vízben fürödve felszívódik a bőrön keresztül. Ivókúra során érdemes is vele vigyázni, mert a túl magas metabórsav-bevitel ellenjavallt. Nem véletlen, hogy például a Hajdúszoboszlón palackozott Pávai Vajna ásványvizet más kútból nyerik, mint azt, amivel a gyógyfürdő medencéit töltik. Ebben szerepet játszik a gyógyvíz magas metabórsav tartalma is.

A jó hír az, hogy a hazai termálfürdők, gyógyfürdők vizében elegendő mennyiségű metabórsav található. A literenkénti szintje általában 0,5 és 24 mg/liter körül szóródik, a jellemző érték 8-10 mg/liter körül alakul.

Egyes fürdők gyógyvizében azonban ennél is magasabb ez az érték. Néhány példát említve: a berekfürdői gyógyvízben és a gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő vizében is 35 mg/liter található. A nagykátai gyógyvízben 50 mg/liter, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 66 mg/liter. Ahogy már utaltunk rá, a hajdúszoboszlói gyógyvíznek is magas a metabórsav-tartalma: literenként 84 mg/liter. A hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdőben található gyógyvízben pedig ennek a mértéke eléri a 100 mg/litert.

Zalakaros gyógymedence gyógyvíz

Metabórsavas éllovasok: Debrecen és Zalakaros

Érdekes, hogy a két legmagasabb metabórsav tartalmat az ország két ellentétes felén találhatjuk. A debreceni Aquaticum fürdő gyógyvizes medencéiben ugyanis a víz metabórsav-szintje 150 mg/liter. A Zalakarosi Fürdő gyógyvizében (fenti képen) pedig még ennél is magasabb, literenként 155 mg/liter.