• Orvosi kutatásban vizsgálják a harkányi gyógyvíz hatását a túlsúlyos, 2-es típusú cukorbetegek esetében.

  • A feltételezések szerint már önmagában a hőhatás is kedvező lehet számukra, amit előnyösen egészít ki a víz kéntartalma.

A Pécsi Tudományegyetem 2-es számú belgyógyászati klinikája a gyógyvíz hatását vizsgálja a cukorbetegséggel küzdők esetében. Dr. Wittmann István egyetemi tanár ennek kapcsán a Tolnatáj Televíziónak elmondta, hogy termálvizes fürdőzés hatására a szervezetben hasonló folyamatok zajlanak le, mint a fizikai aktivitás során. Azaz többek között javul a szervezet cukorfelvétele.

A hamarosan kezdődő kutatás során azt fogják vizsgálni, hogy a mozgásukban korlátozott, vagy valamilyen okból (például súlyos elhízás) fizikailag kevésbé aktív cukorbetegek esetében milyen a harkányi gyógyfürdőzés hatása. Magyarán ezekben az esetekben a mozgást válthatja ki a meleg vizes fürdőkúra.

Ráadásul az orvosok azt is feltételezik, hogy a hőhatás mellett maga a gyógyvíz is kedvezően hat a cukorbetegek egészségi állapotára. Dr. Wittmann István ennek kapcsán különösen a víz kéntartalmát emelte ki. A kén ugyanis a szervezetbe jutva értágító hatással rendelkezik, márpedig sok cukorbeteg érrendszeri problémákkal is küzd. Ezen felül az ízületi panaszaikra is kedvezően hathat a kénes gyógyvíz.

A 2-es típusú cukorbetegeket megcélzó vizsgálatot februárban fogják elkezdeni Harkányban, a kutatásba 100-200 beteget vonnak be. Mindennek öt-tíz hónap alatt lehet eredménye. Fontos kutatásról van szó, hiszen jelenleg Magyarországon 720 ezer cukorbeteget tartanak nyilván.

Itt megnézheti a Tolnatáj Televízió teljes tudósítását: