• Szerencsére van választék hashajtó gyógyvizekből.

  • Enyhébb és komolyabb székrekedésre is ajánlható gyógyvíz, ráadásul ezek országszerte kaphatók, s nem is túl drágák.

Az élelmi rostokban szegény és elégtelen folyadékfogyasztással járó táplálkozás, a mozgásszegény életmód együtt felelős azért, hogy sokan székrekedéssel küszködnek. A kellemetlen panasz miatt kelendőek a különféle hashajtó hatású gyógyszerek, holott szóba jöhet egyes gyógyvizek alkalmazása is.

Ezeknek a nagy előnye, hogy mellékhatás és a hozzászokás veszélye nélkül alkalmazhatók. Ráadásul néhány patinás, nagy múltra visszatekintő hazai gyógyvízmárka országszerte elérhető a kis abc-ktől kezdve a drogériákon át a nagy hipermarketekig bezárólag.

Konkrétan, a hashajtó hatású gyógyvíz márkákra rátérve, több választás is van. A legerősebb hatásúnak a glaubersós-keserűsós Hunyadi János gyógyvizet tartják, ehhez nagyon hasonló a Ferenc József víz, aminek szintén jelentős a glaubersó és a keserűsó tartalma. Ezeknél valamivel enyhébb hatású, de szintén alkalmas hashajtásra a Mira glaubersós gyógyvíz. A Parádi kénes gyógyvíznek nem ez az első számú javallata, de a benne lévő kénszulfid hatására gyorsulnak a bélmozgások, így enyhébb székrekedés esetén szintén megoldást jelenthet.

Régebben ebbe a sorba tartozott az Igmándi nevű keserűvíz is. Azonban sajnos a hajdanában Komárom-Esztergom megyében palackozott gyógyvíz forgalmazása már jó 30 éve megszűnt.

hashajtó gyógyvizekAz említett gyógyvizek hatékonysága abban rejlik, hogy a bennük lévő szulfát gátolja a belekben a víz felszívódását, s ezáltal a belekben megnövekedett vízmennyiség szünteti meg magát a székrekedést. Mindeközben pedig a vízben meglévő egyéb ásványi anyagok kedvező hatása is érvényesül.

Érdekes, hogy az ezzel kapcsolatos szakirodalomban a fenti vizek és az egyszeri hashajtás szükségessége esetén kétféle javaslatot is olvashatunk. Az egyik szerint hajhajtás esetén a gyógyvizeket hidegen kell fogyasztani, mert a hideg folyadék gyorsabban áthalad a gyomor-bél traktuson.

A másik verzió alapján viszont langyosan gyorsabban hat. Továbbá a Ferenc József és a Hunyadi János vizek esetén érdemes tudni, hogy – bár talán pont fordítva gondolnánk, de – töményen lassabban hatnak, mint csapvízzel hígítva. Amennyiben tehát gyorsabb, 1-2 órán belüli hashajtásra van szükség, akkor némi vízzel érdemes keverni a gyógyvizet. Az azonban közös pont, hogy az egyszeri hashajtás esetén éhgyomorra, 2-3 deciliter vizet javasolnak, legalább félórával az étkezés előtt.

Mikor nem alkalmazhatók hashajtásra a gyógyvizek?

Fontos tudni, hogy egyes esetekben nem szabad alkalmazni ezeket a gyógyvizeket. Ide sorolható a gyomor- és bélhurut, a gyomor- és bélfekély, továbbá a hasmenés, a hányás, illetve minden olyan egészségügyi panasz, ami jelentős folyadékvesztéssel jár.

Mennyibe kerülnek?

Ahogy említettük, országszerte, széles körben hozzáférhetők ezek a gyógyvizek. Egy 7 deciliteres kiszerelés általában 400-450 forintba kerül, azaz a literenkénti áruk 600 forint körül alakul. A különféle márkák nagyjából azonos áron kaphatók.