• Adunk négy tippet azoknak, akik fedett aquaparkokat, csúszdaparkokat keresnek.

  • Néhány hazai élményfürdőben egész évben találhatnak vizes attrakciókat az aktívabb kikapcsolódásra vágyók.

Az elmúlt bő húsz évben számos hazai termálfürdő kínálatát bővítették szabadtéri aquaparkokkal. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, ezek fontosak a fürdők számára, hiszen a nyári főszezonban jelentős vonzerőt jelentenek a gyerekes családok és a fiatalabb vendégkör számára.

Ugyanakkor ezek a szabadtéri csúszdaparkok csak a strandszezonban és általában még azon belül is csak a szűken vett nyári főszezonban (azaz a tanítási szünet ideje alatt) tartanak nyitva. Ennek a magyarázata az, hogy az óriáscsúszdák vízigénye hatalmas, így csak jelentős költséggel üzemeltethetők, magyarán akkor éri meg a működtetésük, amikor sok a fiatal vendég.

A csúszdázás szerelmeseinek azonban a nyári szezonon kívül sem kell lemondaniuk erről a kikapcsolódási lehetőségről. Néhány fedett élményfürdőben ugyanis egész széles csúszdaválasztékkal várják a vendégeket. Ezek tulajdonképpen egész évben amolyan fedett strandként funkcionálnak. A szabadtéri társaikhoz hasonlóan ezek a fedett élményfürdők is többféle csúszdapályát kínálnak, így a magasról induló, extrémebb lecsúszások és a kisebb lejtésű csúszdák kedvelőinek is jó választást jelenthetnek. Ráadásul sok helyen a kisgyerekeknek is kialakítottak pici csúszdákat.

Adunk négy tippet azoknak, akik ilyen jellegű élményfürdőt keresnek.

1. Debrecen – Aquaticum mediterrán élményfürdő

Egész évben érdemes felkeresni a hatalmas kupolával rendelkező, különleges hangulatú élményfürdőt. A fedett csúszdás kínálaton belül a bátrabbak számára ajánlható a kilenc méter magasból induló óriáscsúszda. Ezen felül kamikaze csúszda, enyhébb lejtésű hydro csúszda, még ennél is „lightosabb” családi csúszda is a fürdőzők rendelkezésére áll. A kínálatból nem maradhatnak ki a legkisebbeknek szánt gyermek- és bébicsúszdák sem. Pláne, hogy amúgy is egy gyermek- és bababarát fürdőről van szó.

Aquaticum fedett aquapark csúszdapark

2. Demjén – Cascade barlangfürdő

2015 első napjaiban egy újabb létesítményt adtak át a demjéni termálfürdő és a szabadtéri – nyáron üzemelő – aquapark szomszédságában: a Cascade barlangfürdőt. Itt már önmagában a barlangi hangulat is különleges élményt ad a fürdőzőknek, de emellett a föld alatti fürdő egyik nagy dobása a hegybe süllyesztett, 550 méter hosszú óriáscsúszda. A kamikaze óriáscsúszda mellett, ufó csúszda, tekergős anakonda és turbó lesikló jelentik a csúszdás választékot, de egy családi csúszda is vár a fürdőzőkre.

Demjén Cascade fedett aquapark

3. Gyula – AquaPalota élményfürdő

2013 utolsó napjaiban adták át a gyulai fedett élményfürdőt, ahol a medencék együttes vízfelülete eléri a 900 négyzetmétert. A tíz méter magasból induló óriáscsúszdák esetén két „útirányt” is lehet választani: egy fényalagutas testcsúszdát és egy fánkosnak nevezett csúszdát, ahol egy nagy – fánkformájú – matraccal lehet lecsúszni. Emellett négyszemélyes családi csúszda is található az élményfürdőben, ezen a szülők és a gyerekek együtt csúszdázhatnak.

A csúszdákon felül gyerekmedence, – kalózhajós vízicsúszdával – úszómedence, élménymedence, pezsgőmedence és ugrómedence is található az AquaPalotában.

Gyulai élményfürdő

4. Szeged – Napfényfürdő Aquapolis

2010 elején nyitották meg a Szeged belvárosához közeli élményfürdőt, ahol nagyon erős a csúszdás kínálat. Az Aquapolis élményfürdőben összesen 13 csúszda található, ebből kilenc beltéri. Itt van Európa leghosszabb, egész évben üzemelő testcsúszdája, ami 30 méter magasból indul és 272 méter hosszú. Emellett egy 223 méter hosszú csúszdával is rendelkeznek, amihez egy úgynevezett kamikaze szakasz is tartozik.

Ezeken felül hagymacsúszda, anakonda csúszda, kamikaze csúszda is található az élményfürdőben. A kevésbé extrém csúszásra vágyók pedig három enyhébb lejtésű csúszda közül választhatnak. A kisgyerekek számára két bébicsúszdát alakítottak ki.

Napfényfürdő Szeged

Elvileg lehetnének télen is működő szabadtéri aquaparkok

Ilyenről most élő példával nem tudunk szolgálni, de akár az is megvalósítható lenne, hogy a szabadtéri csúszdaparkokat a szezonon kívül is üzemeltessék a fürdők. És nem, nem fáznának meg a fürdőzők. Egy hazai csúszdafejlesztő- és gyártó társaság, az Eleven Kft. ugyanis még 2017-ben mutatta be a SplashWare Galaxy nevű termékét, ami így néz ki:

Galaxy SplashWare csúszdaEnnél a lecsúszás nem testtel, nem matracon, hanem egy speciális kialakítású kapszulában történik. Ez amellett, hogy szárazon és melegen tartja a lecsúszót, akár speciális hang és fényeffektekkel is felszerelhető. Egy ilyen csúszda még akár azoknak az érdeklődését is felkelthetné, akik a vizes csúszdákat nem kedvelik. Remélhetőleg előbb-utóbb valamelyik hazai élményfürdő meg is valósítja ezt, hiszen igazi kuriózumnak számítana.