• A termálfürdőkhöz kapcsolódó szabadtéri aquaparkok felkeresése remek családi program lehet a nyári időszakban.

  • Összegyűjtöttünk ezért néhány csúszdaparkos-termálfürdős tippet a szezonra.

Az ország első csúszdaparkjait a 90-es évek második felében nyitották meg. Az elmúlt bő két évtizedben pedig szólóban és már meglévő fürdőhöz kapcsolódva is jó néhány aquapark épült.

A termálfürdők, gyógyfürdők esetében logikus lépés a szabadtéri fürdőkínálat bővítése egy csúszdaparkkal, hiszen ezáltal a nyári szezonban igazi családi program lehet a fürdőlátogatás. Egyszerre több generáció számára is biztosított a vizes kikapcsolódás, mert egy helyen gyógyvizes ülőmedencét, élménymedencét, úszómedencét és csúszdaparkot is találhatnak.

Azt azért meg kell említeni, hogy a termálfürdőkhöz kapcsolódó szabadtéri aquaparkok a szűkebben értelmezett strandszezonban tartanak nyitva. Azaz amíg a fürdők többi szabadtéri medencéjét már április végén, május elején megnyitják, addig a csúszdaparkok működtetése a nyári hónapokra, sőt azon belül is sokszor a tanítási szünet idejére korlátozódik. Illetve akad példa arra is, hogy az elő- és utószezonban is működik az aquapark, de csak hétvégéken és jó idő esetén.

Ennek a magyarázata egyébként egyszerű. Az aquaparkok üzemeltetése költséges, hiszen rengeteg vizet igényelnek. A kihasználtsága pedig akkor az igazi, amikor sok gyerek, illetve fiatal felnőtt tartózkodik az adott fürdőben, ez pedig tipikusan a hétvégéket és a tanítási szünet idejét jelenti.

Fontos tudni, hogy a csúszdaparkok esetében szigorúbb szabályokat kell betartani, mint a fürdők többi medencéinél. Különösen igaz ez az extrémebb lejtésű, nagy sebességű csúszdákra.

Az egyes csúszdáknál általában meghatároznak egy minimális életkort és vállmagasságot, valamint egy minimális és maximális testsúlyt (tipikusan 40 kg és 120 kg között). Szerintünk magától értetődő, de sokaknak sajnos nem: az ittasság is kizáró ok a csúszdák használatakor. Mindezeket egyrészt ellenőrzik, másrészt a vendégek saját érdeke is, hogy betartsák, ugyanis akik ezt figyelmen kívül hagyják, azok akár igen súlyos sérülések is szerezhetnek, amire egyébként az elmúlt években sajnos akadt is példa.

termálfürdő aquapark csúszdaparkMutatunk öt olyan termálfürdőt az ország különböző részeiről, ahol aquapark is található és szerintünk jó választásnak bizonyulhatnak.

1. Hajdúszoboszló – Hungarospa aquapark

Az ország legnagyobb termálfürdőjében hamar ráéreztek arra, hogy sok vendéget hozhat egy ilyen létesítmény, hiszen már 2000-ben átadták a strandfürdőhöz kapcsolódó aquaparkot, amit azóta többször is bővítettek. A vendégek összesen 15 csúszdapálya közül választhatnak, a gyerekek által használható csúszdáktól kezdve a klasszikus óriáscsúszdán át az extrém csúszdákig bezárólag. A kicsik állatfigurás kalandmedencét is használhatnak, de sodrófolyós medence és élménymedence is található az aquaparkban, ami külön belépő vásárlásával látogatható.

Az aquaparkot hagyományosan egyszerre nyitják meg a strandfürdővel, ez idén április 27-én lesz esedékes. Május 5-ig minden nap nyitva tartanak, majd június elejéig csak hétvégéken és jó idő esetén. A főszezon után, szeptember 2-tól a hónap végéig pedig megint csak hétvégén és meleg időben üzemel a Hungarospa aquaparkja.

Hungarospa mászófal falmászás2. Zalakarosi Fürdő – családi csúszda és adrenalin csúszdapark

A fürdő szabadtéri részén egy 6 egységből álló családi csúszda található. Ehhez tartozik egy anakonda csúszda, kamikaze csúszda és kisgyerekek által is használható családi csúszda. 2016-ban adták át az adrenalin csúszdaparkot, ahol 5 újabb csúszda várja a fürdőzőket. A nevéből is adódóan ez a kalandvágyóbbaknak biztosíthat remek szórakozási lehetőséget, hiszen közel 20 méter magasból indulhatnak és az egyik csúszdán állítólag a 70 km/órás sebesség is elérhető.

A családi csúszdaparkot a strandfürdővel együtt, azaz május elsején megnyitják és már az elő- és utószezonban – azaz májusban és szeptemberben – is minden egyes nap működik, de rövidebb nyitvatartási idővel. Az adrenalin csúszdapark működése a nyári tanítási szünettel esik egybe, azaz idén június 17-től szeptember 1-ig üzemel. A csúszdaparkba nem kell külön belépőt váltani, az alap jeggyel is használhatók ezek a szolgáltatások.

Zalakaros aquapark csúszdapark3. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő – aquapark

A sárvári fürdő szabadtéri részén is találhatunk egy aquaparkot, amit 2016-ben két új csúszdával is bővítettek. Vérmérséklettől függően itt is találhatunk enyhébb és extrémebb lejtésű csúszdákat. Sárváron arra érdemes figyelni, hogy a nyári főszezonban az egyes csúszdák különböző időpontban (9, vagy 10 óra) nyitnak és némelyiknél délben egyórás szünetet tartanak. Már májusban és szeptemberben is a hét minden napján nyitva tart a csúszdapark, de hétköznap kicsit rövidebb ideig. A fürdőbelépők a csúszdaparkba is érvényesek.

Sárvári fürdő csúszda4. Ceglédi Fürdő – Aqua Centrum

Cegléden a termálfürdőhöz kapcsolódva 2005-ben nyitották meg az aquaparkot, ahol összesen 18 csúszda található. Évről évre nagyon sok fürdőző kifejezetten a csúszdapark miatt látogat el Ceglédre, ami nem csoda. 2017-ben egy úgynevezett dragon csúszdát is átadtak, ami 16 méter magasból indul és a lecsúszók akár 60 km/órás sebességet is elérhetnek. A fürdő csúszdakínálata amúgy tényleg minden igényt kielégít, hiszen gyerekcsúszdák, egy jópofa “vad folyó” csúszda, klasszikus csőcsúszdák, hagymacsúszda egyaránt a kínálat részét képezi.

A ceglédi Aqua Centrum kifejezetten a nyári strandszezonban tart nyitva. Ez idén a június 8. és szeptember 1. közötti időszakot jelenti. Aki a gyógy- és strandfürdő mellett a csúszdaparkot is látogatná, annak kombinált belépőt kell váltania, illetve hétvégenként lehetőség van kifejezetten az aquaparkba szóló jegyek vásárlására is.

Cegléd aquapark csúszdapark5. Mezőkövesd – Zsóry Gyógy- és Strandfürdő – aquapark

A felsorolásunk legfiatalabb csúszdaparkjáról van szó. 2017 őszén már próbaüzemben működött a Zsóry Fürdő szabadtéri aquaparkja, de az első teljes szezonja a 2018-as volt. A vendégek ingacsúszda, varázsalagút, 4 pályás versenycsúszda, anakonda csúszda és ufó csúszda közül válogathatnak. A csúszdapark kifejezetten a nyári tanítási szünet idején üzemel. Az aquapark használatához az alap fürdőbelépőn felül egy kiegészítő jegyet is kell vásárolni.

Mezőkövesd Zsóry csúszdapark