• Javában zajlik a gyógyvizű tó körüli erdő megújítása.

  • A napokban kezdték elültetni az új facsemetéket, ugyanis fontos, hogy ne egyszerre öregedjen el a tavat övező faállomány.

A Hévízi-tó körüli véderdőnek nagyon fontos szerepe van. Nemcsak a levegő minőségét javítja, hanem védi a tavat a széltől, segíti azt, hogy párasapka alakulhasson ki a tó felett, ami hozzájárul a Hévízi-tó hőmérsékletének megtartásához.

A gyógytó körüli erdőterület megújítására még 2017-ben nyertek el egy uniós pályázatot. Ennek keretében 661,9 millió forintból eltávolítják a nem őshonos fákat és lágyszárú növényeket.Az elmúlt évtizedekben ugyanis olyan invazív növények jelentek meg a termáltó körül, mint a bálványfa, az aranyvessző, vagy éppen az egyiptomi kék tündérrózsa.

A munkálatok 2018 őszén kezdődtek el és 2020-ban fejeződnek be. A 30 hektáros erdőben már kivágták az idős, beteg fákat. Emellett fontos feladat, hogy a jelenleg egykorú erdőt vegyes korúvá alakítsák, hiszen ezzel megelőzhető, hogy egyszerre öregedjen el a faállomány.

Ehhez 72 darab, egyenként 200-300 négyzetméteres „léket” vágtak az erdőben és ezeken a helyek ültetik el az új facsemetéket. A Hévízi Televízió beszámolója szerint a napokban el is kezdték a faültetést, amire helyi iskolásokat is meghívtak.

Vissi Géza, Hévízgyógyfürdő erdőgondnoka elmondta, hogy a mélyen fekvő, vizes területekre égerfát, a kicsit magasabb részekre magyar kőrist, a legmagasabb fekvésű helyekre pedig kocsányos tölgyet telepítenek. Ezt a három fajtát nagyjából egyenlő arányban ültetik el. Összesen 12 ezer facsemetéről van szó, de ezen felül 4,5 mázsa makkor is elvetnek.

Az elültetett fák látványos növekedésére négy évet kell várni és addig is folyamatos gondozást igényelnek. A maximális magasságukat 30 év alatt érik el, a várható élettartamuk viszont mintegy 200 év lesz. Érdemes megnézni a Hévízi Televízió videóját a faültetésről: