• A Balfi Gyógyfürdő a gyógyászati fókuszú létesítmények közé tartozik.

  • Már a római korban is fürdőhelyként volt ismert Balf.

  • A kénes vízre alapozva jelenleg gyógyfürdőkórház, kastélyszálló és gyógyfürdő is működik a Sopronhoz tartozó településen.

  • A gyógyfürdő jelenleg külső vendégeket nem fogad!

Érdekességek és tudnivalók a Balfi Gyógyfürdőről

1. Az ezer lakosú Balf korábban önálló község volt, de 1985 óta Sopron településrésze. Balf a város központjától hét kilométerre egy völgyben fekszik. Balfot eredetileg Farkasdnak nevezték, ebből egy elnémetesedési folyamat révén lett Wolf, amiből a Bolf, majd a Balf alak maradt fent.

2. Az 1900-as évek elején talált régészeti leletek szerint már a rómaiak idejében is pezsgő fürdőélet volt ezen a területen. Az 1500-as évekre pedig a soproniak kedvelt fürdőhelyévé vált Balf. 1567-ben egy kisebb fabódét állítottak, ami amolyan fürdőházként funkcionált és belépődíjat is szedtek. Utóbbi akkoriban nem volt még magától értetődő, a balfi volt az ország első „fizetős” fürdője. A bevételekből szépen karbantartották és fejlesztették a fürdőt, 1772-ben pedig egy modernebb fürdőházat is átadtak.

3. Azonban igazán az 1800-as évek végén, a vasúti összeköttetés megteremtésével egy időben lendült fel a balfi gyógyturizmus, miután egyre szélesebb körben vált ismertté az itteni gyógyvíz hatása. 1900-tól kezdve pedig már palackozták is a Balfon feltörő – erősen szénsavas – vizet.

4. A második világháború után kellett egy kis idő, amíg újra fellendült a balfi gyógyturizmus. Ebben nagy szerepe volt a gyógyfürdőkórháznak, aminek az építését 1971-ben kezdték el és végül 1975-ben adták át. Szintén 1975-ben kapott gyógyvíz minősítést a balfi víz.

5. A balfi gyógyfürdőt 2004-ben felújították.

6. A fürdőt három, részben eltérő összetételű hideg vizes gyógyvízforrásból látják el. Azaz a „balfi gyógyvíz” elnevezés többféle, bár hasonló összetételű vizeket takar, ezek a Fekete, Silvanus és Farkasd forrás neveket viselik. Az országszerte kapható balfi palackozott vizet két másik, magas szénsavtartalmú forrásból nyerik ki.

7. Sopron és Balf között óránként közlekedik helyi buszjárat, de a Győr és Sopron között járó távolsági buszok egy része is útba ejti Balfot. A településrészt ugyan érinti vasútvonal, de a 2012 vége óta az állomáson már nem állnak meg a vonatok.

8. Sopron városközpontjából – közúton – körülbelül 13-15 perc alatt érhető el Balf. Az üdülőhely Győrtől 83 kilométerre, Budapesttől 204 kilométerre található.

9. Külön forrásokból látják el a gyógyfürdőt, illetve a savanyúvíz-kutat. Milyen a balfi víz hatása? A fürdőkúrákhoz használt kénes víz mozgásszervi problémák, valamint neurológiai betegségek kezelésére is kiválóan alkalmas. Ivókúra formájában emésztőrendszeri betegségek esetén ajánlott, ezen felül javítja az emésztést, elősegíti a csontépítést és jót tesz az idegrendszernek. A balfi vizek összetétele egyébként forrásonként különbözik. A Fekete forrás vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos, jelentős szulfidion-tartalommal. A Silvanus forrás kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-szulfátos vizet ad. A Farkasd forrás pedig összetételét tekintve kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos-szulfátos-kloridos gyógyvíz.

10. A Balfi Gyógyfürdőkórház jelenleg a Soproni Gyógyközpont részeként működik. A 160 ágyas kórházban mozgásszervi, reumás, ortopédiai, neurológiai rehabilitációs kezeléseket végeznek. Az 1975-ben alapított kórházban ehhez a kénes gyógyvizet is felhasználják. A gyógykúrák jótékony hatását erősíti a környék különleges mikroklímája is.

11. A fürdő mellett egy ivókút is található, de az 1900-as évek eleje óta a balfi víz palackozott formában is elérhető. A 160 ágyas szanatóriumhoz kapcsolódik egy háromcsillagos kastélyszálló is, ami lényegében a kórház fizetős szárnyaként is funkcionál. A kórházat és a kastélyszállót egy üvegfolyosó köti össze.

12. Ezeken felül a Balfi Gyógyfürdő bárki által látogatható, ahol uszoda, gyógyfürdő és wellness-részleg működik. A fürdőben elérhetők a Kneipp-féle vízgyógyászati kezelések. Ezek közé tartozik a térdig érő vizű taposómedence, ami egy hideg vizes, kavicsokkal bélelt medence. Szintén itt található a váltófürdős medence, amelyben mind a négy végtaggal végrehajtható a hideg-meleg vizes váltófürdő. Mindezeken felül pezsgőfürdő, szénsavas-kénes kádfürdő, aroma kádfürdő és vízalatti vízsugármasszázs is elérhető a létesítményben. Lehetőség van lézer- és lökéshullám terápiára is, ami főleg ízületi-, izom- és idegfájdalmak, továbbá krónikus íngyulladás kezelésére alkalmas.

Balf gyógyvizes medence

Szubjektív vélemény a Balfi Gyógyfürdőről

Aki gyógyulási célból klasszikus gyógyfürdőt keres, annak kitűnő választás lehet a balfi fürdő. Kitűnő gyógyvíz és szép természeti környezet várja a Balfra érkező vendégeket.

A Balfi Gyógyfürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A Balfi Fürdő nyitvatartási idejét itt találja!
Elérhetőség

9494 Sopron-Balf,  Fürdő sor 8.

Telefon: +36-99-314-060

Szállás Balfon

Sopron turisztikai oldalán megtalálják a város szálláshelyeinek a listáját. A menüben „Sopron-Balf”-ra szűkítve tudják megnézni a balfi településrész kínálatát. Amennyiben autóval mennek, akkor akár Sopronon belül máshol is foglalhatnak szállást, hiszen nem nagyok a távolságok.

Hol van a balfi fürdő? A lenti térképen megnézheti: