• Harkány és Mezőkövesd a legismertebb a kénes gyógyvizéről, de Hévízen is enyhén kénes víz található.

  • Összegyűjtöttük, hogy milyen betegségek kezelése esetén előnyös ez a gyógyvízfajta és mi a kénes víz hatása.

A Magyarországon található gyógyvizek közül több is a kénes vizek csoportjába tartozik. Ha másról nem, akkor jellegzetes szagukról ezek könnyen felismerhetők. Akkor számít egyébként egy termálvíz kénesnek, ha literenkénti kéntartalma meghaladja az 1 milligrammot.

Fürdőkúra formájában a bőrön át (és belélegezve) felszívódó kénnek vérnyomáscsökkentő hatása van, továbbá gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A vizsgálatok szerint a kénes fürdő során élénkül a légzés, javul az anyagcsere, egészséges embereknek is segíti leküzdeni a szellemi és fizikai fáradtságot. A kénes gyógyvizek általában rendkívül hatékonyak mozgásszervi, reumás betegségek, ízületi és nőgyógyászati gyulladások kezelése során. Külsőleg az egyik legismertebb gyógyhatása a pikkelysömörhöz kapcsolódik. Az ebben a bőrbetegségben szenvedők számára kifejezetten ajánlott a kénes fürdőkúra.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes vizekben eltérő kémiai formában lehet jelen a kén, ráadásul a vízben lévő egyéb ásványi anyagok is befolyásolhatják a hatását. A szulfát-ionban lévő kén például fürdőkúra formájában nehezen szívódik fel, viszont ivókúra során fogyasztva kifejezetten előnyös hatású például egyes emésztőrendszeri problémák, vagy a köszvény kezelésére.

Magyarországon a két legmagasabb kéntartalommal bíró gyógyvíz a Harkányi Gyógyfürdőben és a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben található, de hasonlóan hatékony a Balfon feltörő kénhidrogén tartalmú gyógyvíz is. Enyhén kénes a Hévízi Tófürdő vize. Alkalikus-kénes gyógyvíz található Parádon a Csevice-forrás révén, ami palackozott formában sokaknak ismerős lehet.

kénes gyógyvíz

Egyébként otthon is készíthetünk kénes fürdőt, kapható ugyanis kénes gyógyfürdő koncentrátum, amit a fürdőkád vízében lehet feloldani.

A kénes vízzel végzett ivókúráról ide kattintva, a pikkelysömör harkányi gyógyvizes kezeléséről pedig itt olvashat bővebben. Arról, hogy miért jelenthet gondot a gyógyvizek „túladagolása”, itt talál egy cikket.