• A közhiedelemmel ellentétben nem csak annak lehet D-vitamin-hiánya, aki keveset tartózkodik napon.

  • Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek ronthatják a D-vitamin hasznosulását, sok esetben még a táplálékkiegészítőként szedett vitamin sem jelent számukra megoldást.

Összegyűjtöttük, hogy mely betegségekben szenvedőknek kell különösen odafigyelniük a szervezetük megfelelő D-vitamin ellátottságára. Néhány egészségügyi probléma ugyanis D-vitamin felszívódási zavarral járhat együtt.

Lisztérzékenység (coeliakia): a coeliakiás betegeknél sérülhet a zsírban oldódó vitaminok – köztük a D-vitamin – felszívódása. Magyarán sokszor a táplálékkiegészítőkkel sem érhető el esetükben az ideális D-vitamin szint, így számukra nagyon fontos, hogy tavasztól őszig megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jussanak természetes módon, azaz napsütés révén.

Crohn-betegség: szintén problémás a D-vitamin készítmények felszívódása, ezért ugyanaz igaz ebben az esetben is, mint az előzőnél.

Zsírfelszívási zavar-szindrómák: akinek a szervezete valamilyen okból nem megfelelően szívja fel az étrendből a zsírokat, azoknak napozással, vagy szoláriumozással kell hozzájutniuk a hiányzó D-vitamin-mennyiséghez.

Veseelégtelenség: a súlyos vesebetegség gátolhatja a 25-D-vitamin aktivált D-vitaminná történő átalakítását.

D-vitamin-függő angolkór: ebben a ritka betegségben szintén nem megfelelő a szervezet D-vitamin felvétele.

Görcsrohamos betegségek (epilepszia): nem is az alapbetegség, hanem a görcsoldó gyógyszerek fokozhatják a vérben lévő D-vitamin lebomlását.

Táplálkozási rendellenességek: anorexia, bulimia esetén – sok egyéb fontos tápanyag mellett – D-vitamin-hiányt idézhetnek elő ezek a táplálkozási problémák.

Májelégtelenség: a betegség során csökken a szervezet D-vitamin-előállítási képessége.

Elsődleges epeúti hegesedés: amennyiben a betegség miatt tönkremegy az epevezeték, akkor az epe nem jut el a belekbe, pedig fontos szerepe van a D-vitamin táplálékból való felszívódásában.

Cisztás fibrózis: a betegség zsírfelszívódási problémát, így D-vitamin-hiányt okoz.

(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Arról, hogy milyen gyógyszerek befolyásolják hátrányosan a D-vitamin felszívódását ide kattintva olvashat.

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről pedig itt talál egy írást.