A zuhanykezeléseknek többféle fajtája ismert. Ezek közé tartozik az úgynevezett skót zuhanykezelés. Ennek a lényege az, hogy egy zuhanyfülkében hideg-meleg váltott hőfokú vízzel locsolják az egész testet. A skót zuhanykezelést állva kell végezni, kétféle hőfokú vizet biztosító zuhanyrózsa szükséges hozzá. Először meleg, majd gyors váltással hideg zuhany éri a testet. Fontos az időtartam, a meleg zuhany 1-2 percig, a hideg zuhany csak néhány másodpercig tart. A meleg és a hideg hőfok között legalább 20 fokos eltérésnek kell lenni. (Tipikusan a hideg zuhany csapvíz hőmérsékletű, a meleg pedig 35-36 fok körüli). Az is lényeges, hogy mindig a meleggel kell kezdeni és a hideggel befejezni. A teljes kezelés legfeljebb tizenöt percig tart.

 

Régebben a skót zuhanykezelést egy segítő személy közreműködésével tudták csak megvalósítani, aki váltogatta a különböző hőfokú vízsugarakat. Újabban viszont már a termálfürdők egy részében elérhető az úgynevezett skót zuhanyfülke, ahol a fentieket egy automatizált rendszer végzi.

Milyen betegségek esetén hatékony a skót zuhanykezelés? Elsősorban alacsony vérnyomás, a végtagok keringési zavarai, enyhe, vagy legalábbis kezdeti szakaszban lévő verőérszűkület kezelésére. A frissítő, a vénás keringést serkentő hatású zuhanyfürdő az előbbi problémák megelőzésére is kitűnő módszer.

Az örvényfürdőről ide kattintva olvashat. A váltott hőfokú végtagfürdőről pedig itt olvashat bővebben.