A válasz erre röviden az, hogy igen, ugyanakkor mégsem ilyen egyszerű a helyzet. A 80-as évek nagyszabású tévéreklám kampányának köszönhetően sokak emlékezetében él még ma is a Sárvári Termálkristály márkanév. Ilyen nevű terméket azonban már jó néhány éve nem érdemes keresni a drogériákban és a gyógyszertárakban.

Sárvári Termálkristály

A gyógyvízből fürdősót előállító lepárlót működtető társaság ugyanis már régen csődbe ment. Az egykori üzemet és a gyógyvíz kitermelési jogát 2005-ben megszerző osztrák-magyar tulajdonú cég viszont már nem vállalkozott arra, hogy újra beindítsa a sólepárlót. A berendezések költséges modernizációja miatt inkább magát a gyógyvizet kezdték értékesíteni. Ennek révén kádfürdőként érhető el egyes gyógyászati centrumokban a Sárvári Termálkristály „alapanyagát” adó gyógyvíz.

Tájékoztató szöveg a Termálkristály dobozán

Tájékoztató szöveg a Termálkristály dobozán

Azt talán kevesen tudják, hogy a Sárvári Termálkristály alapanyaga nem ugyanaz a víz, mint ami a Sárvári Termálfürdő gyógyvizes medencéiben megtalálható. A sót ugyanis Sárvár Rábasömjén nevet viselő városrészében feltörő vízből készítették. Ez összetételében némileg eltér a termálfürdő vízétől, sótartalma sokkal magasabban, „sűrűbb” gyógyvízről van szó. A rábasömjéni gyógyvíz elsősorban krónikus bőrbetegségek, ízületi problémák, gyulladásos mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas.