A hazánkban található gyógyfürdők számos betegség kezelésében nyújthatnak hatékony segítséget, akár fürdő, akár ivókúra formájában. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor kifejezetten ellenjavallt gyógyfürdőbe menni.

Vannak olyan fürdők, amelyek vize kimondottan hasznos a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek. Viszont súlyos szívkoszorúér betegségben, szívelégtelenség esetén, szívinfarktus után három hónapig és kezeletlen magas vérnyomás esetén nem javasolható a fürdőzés, hiszen a meleg víz súlyosbíthatja a beteg állapotát. Nem javasolt gyógyfürdőbe menni tartós véralvadásgátló-kezelés (Syncumar-terápia) alatt sem.

Szintén ellenjavallt a gyógyfürdőzés, kiterjedt vénatágulat, kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés esetén. Általánosan elmondható, hogy heveny gyulladásos panaszok alatt is kerülni kell a gyógyvizes medencéket, ide sorolhatók a lázas állapotok, a mandulagyulladás, az influenza. A gyógyvizek többsége alkalmas az ízületi problémák kezelésére. Azonban kivételt jelentenek azok az esetek, amikor a beteg ízület duzzadt, bepirosodott, tehát kifejezetten aktív gyulladásos tüneteket mutat.

Mindezeken felül gyulladásos, kiterjedt bőrelváltozásoknál sem ajánlott fürdőbe menni. (Illetve olyan esetekben, amikor egy bőrbetegségre kedvezően hathat egy adott gyógyvíz, akkor gyógyvizes kádfürdőt kell igénybe venni).

A fentieken felül az sem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a gyógyvízben. Erről ide kattintva olvashatnak bővebben.