• Sokszor kifejezetten hasznosak lehetnek a gyógyvizes ivókúrák, vannak azonban olyan esetek, amikor kerülendő az alkalmazásuk.

  • Némelyik gyógyvíz hatása csak helyben fogyasztva érvényesül igazán, ezért nem is palackozzák.

A hazai gyógyfürdőkben járva számos helyen találkozhatunk gyógyvizes ivókutakkal. Néhány gyógyfürdő vize ugyanis ivókúrákhoz is alkalmas, amivel adott esetben kiegészíthető a fürdőkúra. A teljesség igénye nélkül ivókúrához is alkalmas Budapesten a Lukács, a Rudas és a Széchenyi fürdő vize, valamint a bükfürdői, bükkszéki, harkányi, hévízi, igali, kehidakustányi víz.

Sok gyógyvíz egyébként csak helyben fogyasztva érhető el. A hévízi gyógyvizet például azért nem érdemes palackozva forgalmazni, mert az egyik fontos összetevője – a radon – néhány nap után elbomlik. Viszont Hévízen helyben több nyilvános ivókút is található.

A ivókúrák esetén az egyes gyógyvizek hatása az összetételüktől függ, hiszen léteznek kénes, glaubersós, jódos, szénsavas gyógyvizek. Általánosságban emésztőrendszeri panaszok, vagy éppen a csontritkulás megelőzése esetén alkalmazzák. A glaubersós vizek segíthetnek székrekedés esetén. A kénes vizek étkezés után fogyasztva serkentik a gyomorsav képződését, megkönnyítik az emésztést, étkezés előtt egy-két órával viszont éppen csökkentik a gyomorsav képződését. Több gyógyvíznél is azt tapasztalták, hogy makacs légúti hurutok esetén nyákoldó hatásúak.

gyógyvíz ivókútDr. Fröhlich Lóránt a Gyógyfürdőkről fürdőzőknek című könyvében arról ír, hogy az ivókúrát a vegetatív idegrendszert befolyásoló, szabályozó hatása miatt alkalmazzák a gyógyításban. Az emésztőrendszert érintő panaszok ugyanis sokszor vegetatív idegrendszeri eredetűek.

Fontos megjegyezni, hogy néhány esetben ellenjavallt a gyógyvizek fogyasztása. Ezek az egyes víztípusoknál különbözőek lehetnek, de általánosságban elmondható, hogy epeúti- és májgyulladás, epekő, elégtelen veseműködés, akut bélgyulladás, vérző gyomor- és bélrendszeri betegségek esetén nem javasolt a gyógyvizes ivókúra. Ezeken felül az autoimmun bélbetegségek – tipikusan ilyen a Crohn-betegség – aktív szakaszában is inkább kerülendők ezek a vizek. A legjobban tesszük tehát, ha a gyógyfürdők ivókútjainál átolvassuk a kifüggesztett tájékoztatót, a palackozott gyógyvizek esetén pedig a címkén megnézzük, hogy az esetünk fennáll-e valamelyik ellenjavallat.