• A kiemelkedően magas ásványianyag-tartalmú vízzel rendelkező termálfürdők többsége a Dunántúlon található, a listavezető viszont Heves megyében.

  • Mutatjuk, hogy hová érdemes ellátogatnia, ha kipróbálná a magas ásványianyag-tartalmú vízben való fürdőzést.

A hazai termálvizek ásványianyag-tartalma meglehetősen nagy szórást mutat. Egyes fürdőkben a víz összes oldott ásványianyag-tartalma 1000 mg körül mozog literenként, máshol ennek a többszöröse, akár több mint tízszerese is lehet. Azt fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek rosszabbak lennének, hanem pusztán csak más az összetételük. S könnyen lehet, hogy a gyógyvízzé történő nyilvánítás során végzett orvosi vizsgálatok egészen hasonló eredményt adnak egy alacsony és egy magas ásványianyag-tartalmú víz esetében.

Ettől függetlenül érdemes megnézni, hogy az ásványianyag-tartalom tekintetében mely termálvizek, termálfürdők lógnak ki a sorból. Mutatunk tehát néhány igazán „combos” összetételű termálvízzel rendelkező fürdőt.

Bükkszékfürdő

A Heves megyei Bükkszéken feltörő, – Salvus márkanéven is forgalmazott – gyógyvíz sótartalma elképesztően magas: 22.989 mg/liter. A Salvus víz széleskörű használhatóságáról ismert, hiszen fürdőkúrához, ivókúrához, illetve inhalációs kezelésekhez egyaránt alkalmazzák.

Bükkszék termálfürdőBükfürdő Gyógy- és Élménycentrum

Bükfürdőn több termálkút is található, ezek a Szent Kelemen, Nagy Pál, Bük Aqua és Szent Imre neveket viselik. Ezek közül a Szent Kelemen forrás ásványianyag-tartalma 15.201 mg/liter, ami szintén nagyon magas értéknek számít. A kút alkáli-hidrogénkarbonátos vizet ad, amelynek a magnézium-, kalcium- és fluortartalma is magas. Külsőleg mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati és urológiai gyulladások, baleseti és műtéti utókezelések során javasolt a használata. Emellett a Salvus vízhez hasonlóan ivókúra formájában is alkalmazzák egyes emésztőrendszeri zavarok esetén, valamint a csontritkulás megelőzésére.

Bükfürdő gyógyfürdő

Hegykői Termálfürdő

Hegykő Bükfürdőtől 40 kilométerre, Kapuvártól pedig mindössze 20 kilométerre található. A termálvíz ásványianyag-tartalma pedig eléri a 11.816 mg/litert. Az erősen sós, kénes, lítiumos, metakovasavas vizet 2004-ben nyilvánították gyógyvízzé. Főként gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas, legyen szó mozgásszervi, bőrgyógyászati, vagy éppen nőgyógyászati panaszokról, de ortopédiai és traumatológiai műtéteket követően is használják. A vízgőz belélegezve hatékony a légúti panaszok esetén, de a fenti fürdőkkel ellentétben ennek a vizét ivókúrához nem javasolják.

Hegykő termálfürdőCsornai Termálfürdő

Csorna is az előbbi fürdők térségében található, Kapuvártól keletre körülbelül 18-19 kilométerre. A szezonálisan nyitva tartó fürdő vizének összes oldott ásványianyag-tartalma 11.400 mg/liter, azaz hasonló a hegykőihez. Magas a kalcium-, magnézium- és fluortartalma. Megemlítik az általános közérzetjavító hatását, s a hegykői társához hasonlóan azt, hogy főként gyulladásos panaszokat, továbbá mozgásszervi betegségeket érdemes a csornai vízzel kúrálni.

Csornai TermálfürdőIgali Gyógyfürdő

Kissé kiszakadva a Bükfürdő-Kapuvár-Hegykő-Csorna négyszögből jutunk el Igalra, amely Somogy megyében, Szántódtól délre kereken 40 kilométerre található. Az igali víz ásványianyag-tartalma is igen magas: 10.358 mg/liter. A víz alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos, s magas a jód-, valamint a brómtartalma. Mozgásszervi betegségek, ízületi bántalmak, egyes krónikus nőgyógyászati és urológiai betegségek kezelése során lehet hatékony. Ivókúraként idült hörghurut, savtúltengés, emésztési rendellenességek kezelésére is alkalmas. A brómtartalma révén pedig stresszoldó, nyugtató hatása is érvényesül.

Igali Gyógyfürdő