• Hozhat-e enyhülést a szezonálisan, vagy egész évben allergiás náthában szenvedőknek valamelyik gyógyvíz, vagy éppen gyógyfürdős kúra?

  • Több szempontból is jó hatásúak lehetnek egyes gyógyvizek és gyógyfürdők.

Az allergiás nátha sokak életét megkeseríti. A tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással járó tünetek lehetnek szezonálisak, – például pollenallergia esetén – vagy akár egész évesek, tipikusan ilyen lehet a házipor allergia (amit a háziporatka ürüléke okoz). Felvetődik a kérdés, hogy az allergiás nátha tüneteit egyes gyógyvizek, illetve gyógyfürdős kúrák enyhíthetik-e?

A tengerparti nyaralások során sok allergiás tapasztalja, hogy a sós víz, illetve egészen pontosan a sós pára hatására jelentősen enyhülnek, vagy akár meg is szűnnek a légúti panaszai. Ez a hatás onnan ered, hogy a belélegzett apró sórészecskék megtapadnak a légutak nyálkahártyáján, ahol magukhoz vonzzák a mikroorganizmusokat és a lerakódott szennyező anyagokat, polleneket. Így csökkentve a nyákképződést, a nyálkahártya duzzanatot és gyulladást.

 

Kisebb mértékben ugyan, de ezek a hatások a magas sótartalmú gyógyfürdőknél is érvényesülhetnek. A medencékben a víz felett lévő páraréteg kedvezően hathat ezeknél a légúti panaszoknál. Egyes modernebb fedett fürdőkben ráadásul komoly szűrberendezések működnek, amelyek a kültéri polleneket nem engedik bejutni a beltérbe. Magas sótartalmú termálvizet találhatunk Bükkszéken, Cserkeszőlőn, Kiskunmajsán, Orosháza-Gyopárosfürdőn, vagy éppen Sárváron.

GyopárosfürdőViszont a fentiek mellett akár más gyógyfürdők, gyógyvizek is kedvezően befolyásolhatják az allergiás tüneteket. A gyógyvizek egy része ugyanis nem pusztán csak külsőleg hat, hanem a legújabb vizsgálatok szerint a szervezetbe jutva az immunrendszer működését is kedvező irányba befolyásolja. (Ez egyébként akkor derült ki, amikor a harkányi gyógyvíz hatását vizsgálták a pikkelysömörre).

Ahogy írtuk, a termálvizes medencék fölötti páraréteg nem egészen ugyanolyan, mint a tengeri sós levegő. Ezért lehetnek még inkább hatékonyak a számos gyógyfürdőben is elérhető sószobák, sókamrák, ahol koncentráltabb a sós levegő. Ezen belül is érdemesebb azokat előnyben létesíteni, ahol nem pusztán sótéglákat alkalmaznak, hanem sót porlasztanak be a légtérbe.

Hasonló logika mentén hatékonyak az úgynevezett inhalatóriumok. Ennek során nem száraz sót, hanem sós vizet porlasztanak és ezt a koncentrált sópárát kell belélegezni. Budapesten ilyen inhalatórium található a Gellért Gyógyfürdőben, vagy például a Bükkszéki Termálfürdőben. Utóbbi esetében a magas sótartalmú Salvus gyógyvíz különösen alkalmas a légúti betegségek kezelésére.

Bükkszék termálfürdőA Salvus gyógyvizes inhalálás, akár otthon is megvalósítható, hiszen a bükkszéki víz palackozva országszerte megvásárolható. Ugyanakkor arra nem árt figyelni, hogy a felhasználói tapasztalatok alapján a közönséges ultrahangos párásítókat a Salvus víz rövid úton tönkreteszi. Ezeket ugyanis csapvíz porlasztásához méretezték, nem magas ásványianyag-tartalmú gyógyvízhez. Ezért kifejezetten a Salvus vízhez is alkalmas párásítót érdemes használni.

Összességében tehát a gyógyfürdők egy jelentős része alkalmas a különféle felső légúti hurutok, vagy éppen az allergiás légúti tünetek enyhítésére. Ezen belül különösen jók lehetnek a magas sótartalmú vizek. Amennyiben pedig az adott fürdőben sószoba, vagy akár inhalatórium is működik, akkor érdemes azzal is kiegészíteni a fürdőzést.

A harkányi kénes gyógyvíz hatásos lehet a meddőség kezelése esetén. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.