• Már régóta ismert, hogy egyes gyógyvizeknek kedvező hatásuk van a nőgyógyászati betegségekre.

  • Az ilyen esetekben alkalmazott fürdőkúrák akkor igazán hatásosak, ha gyógytornával, gyógymasszázzsal, elektroterápiás kezelésekkel is összekötik.

Valószínűleg kevesen tudják, de Budapestnek majdnem lett egy kifejezetten nőgyógyászati betegségekre szakosodott gyógyfürdőkórháza. A mai Szent Imre Kórház helyén ugyanis az 1800-as évek második felétől egy fürdő működött, Erzsébet Sósfürdő néven. (Lent az Ybl Miklós tervei alapján készült fürdőépület rajzát láthatják).

Az itt feltörő vizet még palackozták is, ez volt „Budai Király Keserűvíz”. Az 1930-as évek végén elhatározták, hogy egy frissen talált újabb termálforrásra alapozva modernizálják a gyógyfürdőt, méghozzá úgy, hogy egy nőgyógyászati fürdőkórházat hoznak létre.

Az építkezés 1943-ban el is kezdődött, a második világháború miatt leálltak a munkálatokkal, de 1947-ben újrakezdték. Azonban 1949-ben a nőgyógyászati kórház tervét lefújták, mert a döntéshozók arra jutottak, hogy egy általános kórházra nagyobb szükség van Budapesten, így 1950-ben már egy „normál” kórházat adtak át a Tétényi úton.

Erzsébet Sósfürdő Ybl MiklósMindenesetre a terv jól mutatja, hogy egyes gyógyvizek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb fürdőkezelések milyen hatékonyak lehetnek a nőgyógyászati panaszok esetében. A mozgásszervi betegségek mellett ez az a fő terápiás terület, ahol a legtöbb gyógyvíznek kedvező a hatása. Különösen azokban az esetekben, amikor valamilyen gyulladás áll a nőgyógyászati panaszok hátterében.

nőnapi fürdőzésHárom olyan gyógyvízcsoport van, amelyek különösen jótékony hatásúak lehetnek a nőgyógyászati betegségeknél. Ezek pedig a kénes, a magas sótartalmú és a jódos-brómos gyógyvizek.

1964-ben magas konyhasótartalmú termálvízre bukkantak Rábasömjénben. A víz sótartalma még tengervíznél is magasabb volt, később ebből készítették a Sárvári Termálkristályt. Azonban az 1970-es években – amikor még nem is volt biztos, hogy lesz termálkristály – magával a rábasömjéni vízzel végeztek kádfürdős kezeléseket a sárvári kórházban. Ennek során az idült nőgyógyászati panaszokkal kezelt betegek 30 százaléka teljesen meggyógyult, 46 százalékuk állapota jelentősen javult.

A kénes gyógyvizekkel pedig harkányi orvosok végeztek számos kutatást és különösen a meddőség, az endometriózis, a krónikus kismedencei gyulladás és a változókori panaszok kezelése terén értek el jó eredményeket. Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ez nem kizárólag kádfürdős kezelésekből állt. A kúrák során a gyógyvíz mellett nagy szerep jutott a gyógytornának, gyógymasszázsnak, elektroterápiás kezeléseknek, vagy éppen az úgynevezett iszapnadrág kezelésnek. Mindezek együttesen hozták meg a várt eredményt.

Végül mutatunk néhány fürdőt – a teljesség igénye nélkül – amelyeknek a vize kedvező hatású lehet a nőgyógyászati problémákra.

Hévíz – Tófürdő

Hévíz gyógytóCserkeszőlői Fürdő

Cserkeszőlő termálfürdőZalakarosi Fürdő

Zalakaros gyógyfürdőMezőkövesd – Zsóry Gyógyfürdő

Zsóry fürdő szabadtéri gyógymedence

Igali Gyógyfürdő

IgalHajdúszoboszlói Gyógyfürdő

Hajdúszoboszló gyógyfürdő