• A harkányi kénes gyógyvíz nemcsak a pikkelysömör és a mozgásszervi betegségek esetén, hanem egyes nőgyógyászati panaszoknál is alkalmazható.

  • Különösen hatékonyak a gyógyfürdőkórház meddőségi kezelései.

A Harkányban működő Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórházban a bőrgyógyászat, a reumatológia, a belgyógyászat mellett úgynevezett rehabilitációs nőgyógyászati ellátással is foglalkoznak. A cikk végén lévő videóban Dr. Varga Péter nőgyógyász főorvos beszél a tevékenységükről.

Harkányban 2008 óta foglalkoznak komolyabban a nőgyógyászati rehabilitációval. Ezen belül is főleg a meddőség, az endometriózis, a krónikus kismedencei gyulladások, kismedencei fájdalmak és a süllyedéses panaszok kezelése kapcsán tudnak felmutatni jó eredményeket.

A szakember elmondása szerint a harkányi kénes gyógyvíz, a gyógytorna, a gyógymasszázs, a különböző elektroterápiás kezelések együttes alkalmazása nagyon hatásosnak bizonyult. Az itteni gyógyvízben megtalálható karbonil-szulfid szervezetre gyakorolt hatását világszerte kutatják. Az már biztos, hogy immunológiai funkciója is van: a gyógyvíz – dózistól függően – fokozni és csökkenteni is tudja az immunológiai folyamatokat. Ennek különösen a nagyon kellemetlen betegségnek számító endometriózis kezelésében van fontos szerepe.

Varga Péter HarkányA főorvos beszél arról is, hogy a harkányi gyógyvíz meddőség esetén történő alkalmazása már nagy múltra tekint vissza. Különösen a petevezeték elzáródása miatt kialakuló meddőség kapcsán vannak jó tapasztalataik, de a petefészek működését is javítják a harkányi gyógyvizes kúrák. A főorvos elmondása szerint a gyógyfürdőkórházban végzett komplex kezelések hatékonysága vetekszik a klasszikus lombikbébi programokéval.

Érdemes megnézni a teljes videót, mert további érdekességekről is beszél a főorvos:


S ha már Harkányról van szó: ide kattintva megnézheti, hogy milyen volt 35 évvel ezelőtt a fürdő.