• Csontritkulás esetén a gyógyfürdőkben elérhető kezelések közül melyiket érdemes alkalmazni?

  • Bükfürdői szakorvos válaszolt a kérdésre.

Milyen segítséget tudnak nyújtani a gyógyfürdők csontritkulás esetén? – ezzel a kérdéssel fordult egy érdeklődő Dr. Göde Györgyhöz, a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum orvos igazgatójához. A cikk végén is megtekinthető videóban a reumatológus és fizioterápiás szakorvos elmondja, hogy a csontritkulás, vagy más néven oszteoporózis több százezer embert érint az országban, s a nőknél gyakrabban fordul elő.

Az egyik fő veszélyét az jelenti, hogy „néma betegség” azaz nagyon sokáig egyáltalán nincsenek tünetei. Dr. Göde ezért azt tanácsolja, hogy a hölgyek 50 éves koruk környékén akkor is végeztessenek el egy csontsűrűségmérést, ha amúgy nincsenek panaszaik.

Az oszteoporózis kezelésénél a gyógyszerek mellett fontos szerep jut a rendszeres mozgásnak, ami elősegíti a kalcium beépülését a csontokba. A szakorvos szerint a gyógyfürdőkben elérhető kezelések közül ezért is ajánlható az egyéni, vagy csoportos (száraz) gyógytorna, illetve a víz alatti csoportos gyógytorna. Bükfürdő esetén szóba jöhetnek még a wellness részlegben elérhető különleges vízi tornák, például víz alatti kerékpározás.

Bükfürdő termálA szakorvos elmondása szerint mindezeken felül még óvatos masszázs, parafangó pakolás, elektroterápiás kezelések is alkalmazhatók. Azt fontos megemlíteni, hogy a betegség súlyosságától, a beteg állapotától függően mindig egyénileg kell összeállítani ezeket a kezelési programokat.

A teljes videót itt megtekintheti:


A nőgyógyászati betegségek esetén alkalmazható gyógyvizes kezelésekről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.