• A parafangó hatása hasonló az iszappakoláshoz.

  • Ami nem csoda, hiszen iszapot is tartalmaz.

  • A cikkből megtudhatja a parafangó-kezelés előnyeit és hátrányait.

Jó néhány fürdőhelyen az elérhető gyógykezelések között megtalálhatjuk a parafangót. A furcsa elnevezés az iszap és a paraffinolaj keverékét takarja. (A név eredetét az adja, hogy a tengeri iszapot olaszul fangónak hívják). Érdekes módon a paraffin és az iszap tulajdonságai nagyon hasonlóak. Mindkettő jól tartja a hőfokát és könnyen felvihetőek a kezelendő testrészre.

A test adott területén vérbőséget okoznak, így ízületi problémák, ízületi merevségek, izomfájdalmak, ödémák, nőgyógyászati gyulladások, végtagsérülések kezelése során alkalmazzák. Visszerek, kezeletlen magas vérnyomás és egyes szívbetegségek esetén viszont nem javasolják a használatát.

Az iszap és a paraffin keverékét általában 20-30 percre viszik fel a kezelendő testrészre. Magát a parafangót 40 Celsius-fok körülire melegítik, ami pont kellemes melegségérzetet ad, s az elért hőfokot több tíz percig is tartani tudja.

Az iszappakoláshoz képest a parafangó előnyét az adja, hogy nem jár kellemetlen szagokkal, jól idomul az adott testrészhez, valamint nagyon könnyen eltávolítható a kezelések után. Jelenleg az egyik hátrányát viszont az jelenti, hogy amíg az iszapkezelés elérhető OEP-támogatással, addig a parafangó esetében teljes árat kell fizetni.

Például a Zalakarosi Termálfürdőben egy iszappakolás esetén – OEP-támogatás mellett – a fizetendő önrész jelenleg 550 forint. A parafangó pakolás teljes ára viszont 2500 forint. Bükfürdőn a gyógyfürdőben az iszappakolás esetén 500 forint önrész fizetendő, a parafangó pedig 3300 forintba kerül.