• A gyógyfürdőkhöz hasonló hatása van a szén-dioxidos „fürdőnek”.

  • A mofetta-kezelések is elérhetők OEP-támogatással.

  • Jelenleg erre Mátraderecskén és Parádfürdőn van lehetőség.

A szén-dioxidos szárazfürdő, vagy más néven mofetta gyógyhatása már régóta ismert. A természetes gázfeltöréseket égési sérülések, nőgyógyászati betegségek és fekélyek gyógyítása során már évszázadokkal ezelőtt alkalmazták. A szén-dioxid gyógyhatását az 1800-as években tudományosan is alátámasztották.

mofetta gyógygázfürdő

A szén-dioxid „ereje” az értágító hatásában rejlik. Ennek köszönhetően a következő betegségek esetén lehet előnyös hatása:

  • érrendszeri betegségek
  • reumás panaszok
  • mozgásszervi betegségek
  • nehezen gyógyuló lábszárfekély
  • csontritkulás

Mindezek mellett általános közérzetjavító hatása is van a szén-dioxidos gyógygázfürdőnek. Az ellenjavallatok közé tartozik viszont a súlyos szívritmuszavar, a kezeletlen magas vérnyomás, a súlyos vérszegénység, egyes gyulladásos betegségek, a terhesség, a máj- és veseelégtelenség, de infarktus után három hónapig szintén nem javasolt ez a kezelési mód.

A kezelések során egy medencébe ülnek a betegek, amit gázzal töltenek fel. A szén-dioxid ebben a koncentrációban mérgező, ezért a betegeket a gáz csak mell-, vagy derékmagasságig éri. A kezeléseket szakképzett személyzet felügyeli és biztos, ami biztos a betegeknek egy „biztonsági övet” is kell használniuk.

A mofettafürdőt sokáig csak olyan helyeken lehetett igénybe venni, ahol természetes gázfeltörések találhatók. Újabban azonban már mesterséges módon is elérhetők egyes helyeken.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatja a mofetta-kezeléseket. Jelenleg a két természetes feltörési helyen történő kezeléseknél igényelhető támogatás, ezek Mátraderecskén és Parádfürdőn találhatók. Előbbi helyen egy külön gyógygázfürdő működik, Parádfürdőn pedig a helyi kórház révén érhető el OEP-támogatással a kezelés, ami a gyakorlatban a szomszédos Erzsébet Park Hotelben vehető igénybe.

Mofetta medence Parádfürdőn

Egy kezelés teljes ára mindkét településen 1700 forintba kerül. Az OEP 1020 forinttal járul hozzá a kezelésekhez, így 680 forintos önrész fizetendő. Támogatással évente kétszer 15 kezelés vehető igénybe. Fontos megjegyezni, hogy a gyógygázfürdőt OEP-támogatás nélkül igénylőknek is szükségük van egy előzetes orvosi vizsgálatra, még akkor is, ha valaki csak közérzetjavító hatása miatt venné igénybe a szolgáltatást.