• A gyógyvizes kezelésekkel kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze az Orosházi Kórház főorvosa.

  • Többek között elmondja azt is, hogy a gyógyvízzel kezelhető betegségek esetén miért fontos időben orvoshoz fordulni.

A cikk végén található videóban Dr. Floszberger Péter, az Orosházi Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályának vezetője beszél a gyógyvizek hatásáról, a gyógyfürdős kezelésekről. Összefoglaltuk az osztályvezető főorvos által elmondottak lényegét.

– Azt a termálvizet nevezhetjük gyógyvíznek, amelynek kimutatható, bizonyított gyógyhatása van. A gyopárosfürdői gyógyvíz nátrium-kloridos, alkáli-hidrogénkarbonátos, ami általánosságban az alföldi térségre jellemző. Ennek köszönhetően reumatológiai, mozgásszervi betegségekben hatásos, ezen belül is gerincbántalmaknál, ízületi problémák és csontritkulás esetén ajánlott a használata. A gyopárosi víznek magas a metakovasav tartalma, így bőrbetegségek kezelésére is alkalmas.

– Már meglévő betegségek esetén az OEP évente kétszer 15 alkalmas gyógyfürdős kezelést támogat. Fontos azonban tudni, hogy a gyógyvizek a fenti betegségek megelőzésére is alkalmasak. Azaz akinél nem áll fenn semmilyen ellenjavallat, annak prevencióból is érdemes lehet felkeresni a gyógyfürdőket. Az általános ellenjavallatok közé tartozik a 14 év alatti életkor, egyes szívbetegségek, nyílt sebek, az inkontinencia, lázas állapotok és a súlyos visszeresség.

– A gyógyvíznek három fő hatása van: a hőhatás, a felhajtóerő, valamint a benne lévő alkotóelemek kémiai hatása. A vízben könnyebb a mozgás, hiszen derékig vízbe merülve a testsúlyunk 50 százalékát, nyakig merülve a testsúlyunk 90 százalékát elveszítjük.

– A gyógyvizes kezelések megkezdését nem érdemes halogatni. A főorvos elmondása szerint ugyanis ezek a kezelések leginkább a kevésbé súlyos és a közepesen súlyos állapotok esetén hatékonyak. Nagyon előrehaladott betegségek esetén is alkalmazhatók, de a tapasztalatok szerint ilyenkor már csökken a hatékonyságuk.

víz alatti gyógytorna– A gyógyvízben való tartózkodást 20, maximum 30 percig ajánlják. A fürdési idők betartása mellett is – az ötödik-hatodik kezelés táján – jelentkezhet a fürdőreakció. Ez fáradékonyságot jelent, átmenetileg fokozódhatnak az ízületi panaszok, ezek azonban a megfelelően végzett kezelések esetén idővel elmúlnak. (A fürdési időről szóló korábbi cikkünket ide kattintva olvashatja).

Érdemes megnézni a lenti videót, hiszen a főorvos még beszél a súlyfürdőről és az iszapkezelésről is: