• A mozgásszervi betegségeknek egy jelentős része esetén kifejezetten hatékonyak a gyógyfürdős kezelések.

  • Miért kedvező hatású a gyógyvíz ilyen esetekben?

  • Ennek több oka is van.

A hazai gyógyfürdők döntő többségének a vize alkalmas a mozgásszervi betegségek kezelésére. Különösen olyan esetekben hatásosak a gyógyvizek, amikor a panaszok nem járnak gyulladással. Például az ízületek kopása, meszesedése, merevsége, az úgynevezett degeneratív elváltozások során. A fájdalommal és indulási nehézséggel járó csípő- és térdízületi kopások esetén is hatékonyak a gyógyvizes kúrák – különösen a kénes, jódos-brómos, konyhasós vizek.

Fontos azonban tisztában lenni azzal is, hogy aktív gyulladásos folyamatok alatt mindenképpen érdemes orvos (lehetőleg szakorvos) tanácsát kérni a fürdőkúra előtt, az esetek többségében ugyanis ilyenkor ellenjavallt a gyógyvizes kezelés. Aktív gyulladásra kell gyanakodni a megszokottnál is erősebb fájdalom, az adott terület duzzanata, vörösessége esetén. Tipikus tünet, hogy a gyulladás alatt álló ízületek tapintásra is melegebbek.

A gyógyvizes fürdőkúrák több okból is hatékonyak a mozgásszervi panaszoknál. Már pusztán a vízben való tartózkodás során is a bőrön és a tüdőn keresztül könnyen felszívódnak a gyógyvizek alkotórészei. Ezen felül ezeknél a betegségeknél a víz fizikai hatásai is sokat enyhíthetnek a panaszokon. Elég csak a víz felhajtóerejére gondolni: a vízben lévő test súlya kisebb lesz, így könnyebbé válik a mozgás. Sokat segít a víz masszírozó ereje, s a meleg hőfokú víznek a fájdalomcsillapító, görcsoldó hatása.

Mesteri TermálfürdőA vízben való tartózkodás, a gyógyfürdők kellemes légköre, sok esetben a kifejezetten szép, nyugodt természeti környezet a vegetatív (tudatosan nem befolyásolható) idegrendszerre is kedvező hatást gyakorol. Márpedig jó néhány betegség kialakulásában a feszültség, idegesség is szerepet játszik. Szintén kedvező hatású, – és nem csak a mozgásszervi betegségeknél – hogy a vízgyógyászati kezelések, a vízben végzett gyakorlatok, az úszás javítja a szervezet kondícióját. Márpedig minden betegség esetén igaz, hogy a gyógyulási kilátásokat előnyösen befolyásolja a jó kondíció, a jobb erőnléti állapot.

A szénsavas fürdők gyógyhatásáról szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

Fotó: Mesteri Termálfürdő