A gyógyvizes fürdőkúrák egyik kellemetlen mellékhatása lehet az úgynevezett fürdőreakció. Ez nem ugyanaz, mint a fürdőfáradtság, (amiről ide kattintva olvashat) az ugyanis a túlzásba vitt gyógyvízben tartózkodástól alakulhat ki, lényegében egyfajta „túladagolást” jelent. A fürdőreakció általában az ötödik-hatodik fürdőzés után lép fel, s egyébként meglehetősen gyakori. A legjellegzetesebb tünetek közé tartozik, hogy a meglévő fájdalmak fokozódnak, kiterjednek más testrészekre is. Kicsit fáradtnak, levertnek érezhetjük magunkat, olykor hőemelkedés is előfordul.

Lenti gyógyfürdő (fotó)

Amennyiben ezek enyhe formában jelentkeznek és hamar elmúltnak, akkor nem jelentenek problémát, lényegében azt jelzik, hogy hat a gyógyvíz. Az egyes emberek szervezete azonban különbözőképpen reagál a gyógyvizekre, így sokaknál komolyabb reakció alakulhat ki. Ezért ha erősebb, már-már kellemetlen tüneteket tapasztalunk, akkor ajánlatos egy-két napos szünetet beiktatni a kúrába, és/vagy a fürdési időt csökkenteni.

Nyilván ez nem egyszerű dolog, hiszen ha valaki elutazik egy fürdőhelyre, részt vesz egy gyógykúrán, akkor nehéz megállni, hogy ne menjen be a vízbe. A tünetek erősödésekor mindenesetre, ha rendel orvos az adott gyógyfürdőben, akkor érdemes felkeresni. A szakember ugyanis el tudja dönteni, hogy például egy gyulladásos betegség fellángolásáról, vagy pusztán természetes fürdőreakcióról van szó.