Ugyan sokan egymás szinonimájaként használják a termálvíz és a gyógyvíz szavakat, de van köztük különbség, nem is kicsi. Persze igaz, hogy a párban emlegetésük nem ok nélkül való, hiszen elég nagy a közös halmazuk. Kezdjük a termálvízzel. Minden országban eltér, hogy milyen hőfokú vizeket tekintenek termálvíznek. Általános szabály, hogy a hőmérséklete legyen magasabb, mint a felszínre jutás helyének éves középhőmérséklete. Magyarországon a 30 Celsius-foknál melegebb vizeket nevezzük termálvíznek.

A gyógyvíz már egy magasabb minőséget képvisel. A közhiedelemmel ellentétben nem minden termálvíz gyógyvíz, sőt nem is feltétel, hogy meleg vízről legyen szó. Gyógyvíznek azok az ásványi anyagban általában gazdag vizek számítanak, amelyeknek a gyógyhatását orvosi vizsgálatokkal igazolták. A gyógyvíz, illetve a gyógyfürdő elnevezést az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdői Főigazgatóság engedélye alapján lehet használni.

A gyakorlatban az a tapasztalat, hogy a régebb óta működő hazai termálfürdők többsége igyekszik megszerezni a gyógyfürdő titulust, hiszen általában a föld alól feltörő, magas ásványianyag-tartalmú vizeknél valamilyen gyógyhatást ki lehet mutatni. Az elmúlt néhány évben megnyitott termálfürdők esetén találkozhatunk olyannal, hogy a vizüknek hivatalosan még nem igazolták a gyógyhatását.

Mórahalmi Gyógyfürdő gyógyvizes medence

A gyógyvizes ivókúrákról itt, a Salvus gyógyvíz hatásáról pedig itt olvashat.

Illusztráció: gyógyvizes medence a mórahalmi fürdőben