A súlyfürdő során a betegek a nyakuk, vagy a hónaljuk alátámasztásával lógnak 34-36 fokos vízben. A súlyfürdővel a gerinccsatornából kilépő, nyomás alatt álló idegek és a gerinc melletti izomzat terhelése csökkenthető. Ezt a gyógykezelési módot a porckorongok betegségei, idegzsábák, gerincferdülés, a csípő- valamint a térdízület merevsége esetén alkalmazzák. A kezelések után enyhülhetnek a gerincet, a csípőt és a térdízületeket érintő panaszok, miután az említett területeken meglévő izomgörcsök oldódnak, az idült gyulladások mértéke pedig csökken. Amennyiben a kezeléseket gyógyvízben végzik, az tovább fokozhatja a hatékonyságot. Nem véletlen, hogy számos hazai fürdő gyógyászati szolgáltatásai között megtalálható a súlyfürdő.

Hátfájás

A súlyfürdőt minden esetben szakorvos írja fel, nem mindegy ugyanis, hogy pontosan mit húzatnak és mekkora súlyokkal. A kezelésekhez OEP-támogatás jár, így a betegeknek csak az önrészt kell fizetniük. A pontos összeg gyógyfürdőnként eltérő, alkalmanként 300-600 forinttal érdemes számolni.

A víz alatti súlyfürdő magyar találmány. Moll Károly hévízi reumatológus szakorvos dolgozta ki a módszert még 1953-ban. Apróbb változtatásokkal mind a mai napig az akkor kidolgozott rutinok alapján végzik a kezeléseket. A súlyfürdő az elmúlt 60 évben rengeteg ember panaszait szüntette meg és mentette meg őket egy esetleges gerincműtéttől.