A tangentorral a testrészek kíméletesen, mégis mélyen átmasszírozhatók, s közben érvényesülhetnek a gyógyvíz kedvező tulajdonságai is. Nem csak betegeknél, hanem sportolóknál is alkalmazzák.

A gyógyfürdőkben elérhető szolgáltatások között gyakran találkozhatunk a víz alatti vízsugármasszázs, vagy tangentor elnevezésekkel. A kettő ugyanazt takarja, egyfajta különleges víz alatti masszázsfajtát. Az elnevezések ugyan már kissé összemosódtak, de a tangentor igazából magának a készüléknek a neve, amivel a vízsugármasszázst végzik.

A kezeléshez vízzel – ideális esetben gyógyvízzel – töltenek fel egy speciális kádat, majd a tangentor-készülékből kiáramló, magas nyomású vízzel masszírozzák a különböző testrészeket. A cső végére különféle végződéseket lehet rakni, amellyel állítható a vízsugár erőssége, de ezen felül a készülék kezelője a cső testrésztől való távolságával is tudja szabályozni a masszázs erősségét. Fő szabály szerint az első kezeléseken még enyhébb, majd egyre erősebb vízsugárral kezelik a pácienseket, így fokozva az ingerhatást.

A tangentorral a testrészek kíméletesen, mégis mélyen átmasszírozhatók, s közben érvényesülhetnek a gyógyvíz kedvező tulajdonságai is. A víz alatti vízsugárkezelés ellazítja a lágyrészeket, oldja a testrészek merevségét, de fokozza a vér- és a nyirokkeringést is, ami elősegíti a szövetek regenerálódását.

Orvosi rendelvényre – akár OEP-támogatással – többféle betegség esetén lehet alkalmazni. Elsősorban kopásos mozgásszervi panaszok, sérülések utókezelése, keringési problémák, egyes idegrendszeri betegségek esetén javasolják a használatát. A vízsugármasszázs hatékonyságát mutatja, hogy nem csak betegeknél, hanem sportolóknál is alkalmazzák, ugyanis a tapasztalatok szerint segít a kimerültség leküzdésében, oldja a feszült izmokat, és kondicionálja a szervezetet.

Aki társadalombiztosítási támogatással veszi igénybe a víz alatti vízsugármasszázst, annak csak önrészt kell fizetni a kezelések után. Ennek mértéke gyógyfürdőnkként eltérő, de általában kezelésenként 300 és 600 forint körül alakul a költsége.