Manapság divatos téma a D-vitamin, miután kiderült, hogy számos élettani funkcióban és rengeteg betegség megelőzésében szerepe van. A szervezet alacsony D-vitamin-szintje tehát jelentős kockázatot rejt, viszont felvetődik, hogy túl lehet-e adagolni a D-vitamint, akár természetes módon, – napozással – akár táplálékkiegészítőkkel?

tabletták D-vitaminAmi biztos, hogy az ételekben nagyon kis adag D-vitamin található, így a táplálkozással semmiképp. Hasonló a helyzet a napozással is, hiszen a bőr a barnulással védekezik a túlzott D-vitamin felvételétől. A táplálékkiegészítők formájában szedett D-vitaminnal már más a helyzet. Az biztosnak látszik, hogy a korábban a felnőtteknek ajánlott napi 400 NE (Nemzetközi Egység) adag nagyon kevés – napozás nélkül – a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. Az orvosok ma már – ősztől tavaszig – 1000-2000 NE szedését ajánlják. Ugyanakkor valószínűleg ennél magasabb adag sem okoz gondot, ugyanis a szakirodalmi adatok szerint legalább öt hónapon át kell naponta 10 000 NE-nél több D-vitamint szedni ahhoz, hogy felmerüljön a D-vitamin mérgezés lehetősége.

Mindenesetre ez leginkább télen jelenthet dilemmát, az előttünk álló nyári időszakban könnyedén elérhető természetes módon is a megfelelő D-vitamin-szint, például valamelyik termálfürdő szabadtéri medencéjében.

(Forrás: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Arról, hogy milyen gyógyszerek befolyásolják hátrányosan a D-vitamin felszívódását ide kattintva olvashat.

A D-vitaminnal kapcsolatos tévhitekről pedig itt talál egy írást.