A hazai gyógyvizek egy része nem csak fürdőkúrák során, hanem belsőleg, ivókúra formájában is hatásos jó néhány betegség kezelése során. Budapesten több gyógyfürdő forrásának a vize alkalmas ivókúrákhoz is. Van olyan fürdő, ahol többféle vízből is lehet választani. Összegyűjtöttük, hogy a gyógyforrások vize ivókúraként milyen betegségek kezelésére alkalmas.

Széchenyi Gyógyfürdő: légzőszervi idült gyulladások, gyomorhurut, gyomorfekély, bélhurut, gyomorsav-túltengés, némely vesebetegség esetén javasolják. Ezen felül a vesemedence és a húgyutak gyulladásai, sőt egyes veseköves problémák esetén is hatékony. Az ivókúra ellenjavallt székrekedés, ödéma és a szív, valamint a veseműködés gyengesége esetén.

Lukács Gyógyfürdő: a hatása nagyrészt megegyezik a Széchenyi Fürdőben található gyógyvízzel, de azon felül a csontritkulás megelőzésére és kezelésére is alkalmas. Az ellenjavallatok szintén azonosak az előbbi gyógyvízzel.

Rudas ivókút

Rudas Gyógyfürdő: három forrás vize érhető el ebben a létesítményben, a Hungária, az Attila és a Juventus. A Hungária vizét gyomorhurut, savtúltengés és a vesemedence betegségei esetén érdemes fogyasztani. Az Attila gyógyvizet gyomorhurut, gyomorfekély, idült légzőszervi gyulladások és a csontrendszer mészhiányos állapotainak kezelésére ajánlják. Nem javasolt az Attila forrásból inni székrekedés, ödéma, szív- és veseműködés gyengesége esetén. A Juventus forrás vize idült gyomorhurut, vesemedence- és húgyutak hurutos panaszai, vesekövesség, érelmeszesedés, változókori panaszok esetén javasolható.

Mindegyik forrás kapcsán igaz az, hogy tanácsos a háziorvossal, vagy szakorvossal konzultálni mielőtt valaki ivókúrába kezdene. Egyszeri adagként 3-5 decilitert ajánlott elfogyasztani.