• Jó dolog termálfürdőbe, gyógyfürdőbe járni, de sajnos van néhány olyan élethelyzet, amikor többet árthat, mint amennyit használ.

  • Ezek egy része amúgy teljesen magától értetődő.

  • Viszont vannak olyanok is, amelyen nem egyértelműek és még az orvosok véleménye is megoszlik.

  • Az ellenjavallatok gyógyfürdőnkként is eltérhetnek.

tilos a fürdés1. Olyan szívbetegségek esetén, amelyek keringési elégtelenséggel járnak.

2. Kifejezetten magas, kezeletlen vérnyomás esetén.

3. Gyakori tüdőasztmás rohamoknál.

4. Gyulladással járó eperohamok, illetve vesekőrohamok esetén sem ideális a gyógyfürdőzés.

5. Lázas állapotokban.

6. Heveny gyulladásos betegségekben, olyanra gondoljon, mint a gyulladásban lévő ízületek, visszérgyulladások.

7. Szívinfarktus és agyvérzés után fél évig nem ajánlott meleg vizű fürdőbe menni.

8. Terhesség alatt: a forró gyógyvizes fürdőzést nem javasolják. Azonban elvileg a langyos, vagy hűvösebb fürdők nincsenek tiltólistán. Mindenesetre erről tényleg ajánlatos megkérdezni a nőgyógyászt.

wellness terhesen9. Bőrön lévő gennyes, vagy nyílt sebek. (Vannak olyan bőrbetegségek, amelyekre hatásos lehet egy-egy gyógyvíz, viszont – már csak a többi fürdőző miatt is – nem feltétlenül ideális a közös medencébe bemenni. Ilyen esetekre vannak kitalálva a gyógyvizes kádfürdős kezelések).

10. Vizelet és széklet visszatartási zavarok.

11. Ittasság.

12. Erős nyugtatók, altatók szedése idején.

13. Máj- és veseelégtelenségkor.

14. Rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén. Abban viszont már vannak eltérések az egyes orvosok véleményei között, hogy az ilyen betegségek, vagy éppen a sugárkezelések után szabad-e gyógyfürdőbe menni. Ugyanazon az egészségügyi portálon az egyik orvos szerint daganatos betegségek kezelése után 3 évig kerülendők a termálfürdők. Egy másik orvos – Nagykálnai Tamás – viszont két beteg kérdésére is azt írja, hogy pl. 4-6 héttel sugárkezelés után lehet menni fürdőbe. Ahogy írja: “ha minden lelete rendben van, akkor mehet (…) A reumatológusok nem szokták a daganaton átesett betegeket engedni bizonyos “erős vizekbe”, de nincs igazuk: a legegyszerűbb megtiltani, abból nem lehet baj.”