• Jó dolog termálfürdőbe, gyógyfürdőbe járni, de sajnos van néhány olyan élethelyzet, amikor többet árthat, mint amennyit használ.

  • Ezek egy része amúgy teljesen magától értetődő.

  • Viszont vannak olyanok is, amelyen nem egyértelműek és még az orvosok véleménye is megoszlik.

  • Az ellenjavallatok gyógyfürdőnkként is eltérhetnek.

1. Olyan szívbetegségek esetén, amelyek keringési elégtelenséggel járnak.

2. Kifejezetten magas, kezeletlen vérnyomás esetén.

3. Gyakori tüdőasztmás rohamoknál.

4. Gyulladással járó eperohamok, illetve vesekőrohamok esetén sem ideális a gyógyfürdőzés.

5. Lázas állapotokban.

6. Heveny gyulladásos betegségekben, olyanra gondoljon, mint a gyulladásban lévő ízületek, visszérgyulladások.

7. Szívinfarktus és agyvérzés után fél évig nem ajánlott meleg vizű fürdőbe menni.

8. Terhesség alatt: a forró gyógyvizes fürdőzést nem javasolják. Azonban elvileg a langyos, vagy hűvösebb fürdők nincsenek tiltólistán. Mindenesetre erről tényleg ajánlatos megkérdezni a nőgyógyászt.

9. Bőrön lévő gennyes, vagy nyílt sebek. (Vannak olyan bőrbetegségek, amelyekre hatásos lehet egy-egy gyógyvíz, viszont – már csak a többi fürdőző miatt is – nem feltétlenül ideális a közös medencébe bemenni. Ilyen esetekre vannak kitalálva a gyógyvizes kádfürdős kezelések).

10. Vizelet és széklet visszatartási zavarok.

11. Ittasság.

12. Erős nyugtatók, altatók szedése idején.

13. Máj- és veseelégtelenségkor.

14. Rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén. Abban viszont már vannak eltérések az egyes orvosok véleményei között, hogy az ilyen betegségek, vagy éppen a sugárkezelések után szabad-e gyógyfürdőbe menni. Ugyanazon az egészségügyi portálon az egyik orvos szerint daganatos betegségek kezelése után 3 évig kerülendők a termálfürdők. Egy másik orvos – Nagykálnai Tamás – viszont két beteg kérdésére is azt írja, hogy pl. 4-6 héttel sugárkezelés után lehet menni fürdőbe. Ahogy írja: „ha minden lelete rendben van, akkor mehet (…) A reumatológusok nem szokták a daganaton átesett betegeket engedni bizonyos „erős vizekbe”, de nincs igazuk: a legegyszerűbb megtiltani, abból nem lehet baj.”