• A váltott hőfokú fürdő otthon is egyszerűen elvégezhető.

  • Elsősorban a karokat és a lábakat érintő problémák esetén hatékony.

  • Mindig a meleg vízzel kell kezdeni.

A fürdőkezelések kapcsán nem kizárólag a gyógyfürdőben elérhető szolgáltatások jöhetnek szóba, hiszen egyes, egyszerűbb kezeléseket házilagosan is elvégezhetünk. Ezek közé tatozik az úgynevezett váltott hőfokú fürdő.

A megoldás hatékonyságát a vízgyógyászat egyik atyja, Sebastian Kneipp abban látta, hogy amennyiben a szervezetet a bőrön keresztül valamilyen hőhatás éri, akkor annak az adott testrészre, sőt, az egész szervezetre kedvező hatása van. Utóbbit azzal magyarázta, hogy a bőrben számos idegvégződés található, így a vízgyógyászat hőkezelések az egész idegrendszerre hatással lehetnek.

A váltott hőfokú fürdő több testrészen is alkalmazható. A panaszoktól függően használható a láb, a kar esetén, valamint akár ülőfürdő formájában is. A végtagoknál „hideg kéz, hideg láb”-panaszoknál, fáradásos lábfájdalmaknál, visszeres pangásoknál szokták használni. Az ülőfürdő formájában pedig – csak akkor, ha az orvos javasolja – aranyeres csomók, illetve egyes nőgyógyászati gyulladások esetén enyhíthet a panaszokon.

Hogyan alkalmazzuk házilag a váltott hőfokú fürdőt?

A megoldás logikájában nagyon hasonló ahhoz, amit a Kneipp-taposóról írtunk. Attól függően, hogy melyik testrészt kezelnénk, használhatunk lavórt, vagy vödört (ezekből kettő-kettő kell), illetve ha az egyszerűbbnek tűnik, akkor megoldhatjuk zuhannyal is. Utóbbi hátránya, hogy a hőfok kevésbé precízen szabályozható.

A legfontosabb tudnivaló az, hogy mindig a meleg vízzel kell kezdeni a kezelést, ezt követi a hideg víz. A meleg víznek pedig tízszer olyan hosszú ideig kell érnie a testrészt, mint a hidegnek. Ideális esetben a hideg víz hőfoka 20 Celsius-fokos, a meleg vízé pedig 36-38 Celsius fokos.

Betesszük a lábat, vagy a kart a meleg vizes lavórba/vödörbe, majd át a hidegbe és újrakezdjük, de mindig a hideggel fejezzük be… Zuhany esetében értelemszerűen előbb a meleg, majd a hideg vízzel locsoljuk az érintett testrészt. Azt szokták ajánlani, hogy a váltott hőfokú fürdő alkalmanként 15 percig tartson.

váltott hőfokú fürdő

Maximalisták a váltott hőfokú fürdő után kicsit meg is tornáztathatják a kezeiket, lábaikat. A tapasztalatok szerint ez fokozza a fürdőkezelés hatékonyságát.