• A vizek többségében megtalálhatók a lenti összetevők.

  • Fontos szerepük van a szervezet egészséges működése szempontjából.

  • Nem külön-külön, hanem együtt fejtik ki a hatásukat.

Legyen szó egyszerű csapvízről, vagy egy fürdő gyógyvizéről, van 11 olyan összetevő, amelyek a vizek alapvető összetevőinek számítanak. Összegyűjtöttük ezeket és azt, hogy milyen hatásuk van az emberi szervezetre.

Kálium: nélkülözhetetlen a szív és az izmok működéséhez, szabályozza a szervezet folyadékháztartását. Hiánya izomgyengeséget, görcsöket is okozhat.

Kalcium: a fogak és csontok legfontosabb alkotóeleme.

Klorid: a nátriumhoz, vagy a káliumhoz kötött formában fordul elő a vizekben. A gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat.

Nátrium: a káliummal és a klórral együtt az emberi szervezet folyadékháztartását szabályozza. Fontos szerepe van az izmok működésében és a vérnyomás szabályozásában.

Magnézium: a szénhidrát és a fehérje anyagcserében van lényeges szerepe, az izmok – ideértve a szívizmot is – egészséges működésében ennek is meghatározó a jelentősége. A kalciumhoz hasonlóan magnéziumra is szükség van a csontok felépítéséhez. A hiánya ingerlékenységet, koncentrációs problémákat, álmatlanságot is okozhat.

Foszfor: a csontok és a fogak egyik fontos építőeleme a kalciummal együtt. Jelentős szerepet játszik a fehérje, a zsír és a szénhidrát anyagcserében. A foszforhiány amúgy szerencsére ritka, mint a fehér holló.

Vas: olykor az ivóvizekben olyan sok van belőle, hogy az eltávolítása is szükséges lehet. Magának a vasnak az oxigén, a szén-dioxid szervezetben történő szállításában van szerepe. Hiánya vérszegénységet okozhat.

Fluor: a fogak és a csontozat egyik építőeleme. Hiánya növelheti a fogszuvasodás kialakulásának a kockázatát.

Jód: a pajzsmirigyhormonok termelődése szempontjából van lényeges szerepe.

Salvus víz gyomorsav

Lítium: egyes kutatások szerint befolyásolja a hangulatunkat, hiánya hajlamosíthat a szívbetegségek kialakulására.

Mangán: a fehérje, a szénhidrát és a zsír anyagcseréjében fontos szerepe van, ugyanúgy ahogy a kötőszövetek és a csontok felépítésében.