• Hogyan kell érteni a gyógyfürdőkben ajánlott 20-30 perces fürdési időket?

  • Naponta, félnaponta, óránként? Megkérdeztünk a Harkányi Gyógyfürdő reumatológus főorvosát.

Már többször írtunk a Termál Online-on a gyógyvízben töltött idő fontosságáról. Az általános tapasztalat ugyanis az, hogy a fürdők gyógyvizes medencéiben nagyon sokan figyelmen kívül hagyják az ajánlott fürdési időt. Ez az idő egyébként fürdőhelyenként eltérő. Általánosságban az mondható el, hogy minél melegebb és minél magasabb ásványianyag-tartalmú egy gyógyvíz, annál rövidebb az ajánlott fürdési idő – s ez fordítva is igaz.

A túl hosszú vízben ücsörgés vezethet a fürdőfáradtság nevű tünetegyütteshez, aminek során akár fel is erősödhetnek azok a panaszok, ami miatt valaki belekezdett a gyógykúrába. A Gyulai Várfürdő reumatológus szakorvosa pedig egy tévéműsorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyon meleg vízben történő hosszas tartózkodás olyan szintű vérnyomáscsökkenést idézhet elő, ami akár ájulást is okozhat.

Egy olvasónk részéről vetődött fel az a kérdés, hogy az általában 20-30 perces ajánlott fürdési időket hogyan kell érteni? Naponta 20-30 perc, vagy félnaponta, óránként? Ezért megkérdeztük dr. Toronyi Adrienne-t, a Harkányi Gyógyfürdő reumatológus főorvosát.

Harkányi Gyógyfürdő gyógyvizes medenceA szakember elmondta, hogy az ajánlott fürdési idő általában azt jelenti, hogy mennyi ideig javasolt folyamatosan a gyógyvízben tartózkodni. „Mi Harkányban 20 percet szoktunk javasolni, ez naponta kétszer, háromszor ismételhető, közben félórás, órás szünetekkel” – tudtuk meg Toronyi Adrienne-től.

Azzal a Harkányi Gyógyfürdőben is gyakran szembesülnek, hogy a betegek belefeledkeznek a fürdőzésbe. A reumatológus főorvos szerint ez azért veszélyes, mert a harkányi gyógyvíz nem csak meleg, hanem ként is tartalmaz, ami pedig a szívet és a vérkeringést fokozottan terheli. Amennyiben valaki túlzásba viszi fürdőzést, az rosszulléthez, vagy a panaszok fokozódásához vezethet.

„Ezt úgy szoktam szemléltetni a betegekkel, hogy a túlzásba vitt gyógyfürdőzés pont olyan, mintha felírnék a panaszaira egy doboz gyógyszert, amiből naponta egy tablettát kell szedni, két hétig. Amennyiben azonban ő beveszi az első nap a kétheti adagot, akkor nem biztos, hogy jobban lesz” – magyarázza a reumatológus főorvos.