• A nyugalmi fázisban lévő sokízületi gyulladás esetén fontos szerepe lehet a gyógyvizes kezeléseknek, amelyek hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolták.

  • Fontos időben orvoshoz fordulni, mert már létezik egy modern gyógyszeres terápia is.

A legújabb gyógyszereknek köszönhetően ma már sok esetben teljesen tünetmentessé tehető az úgynevezett reumás sokízületi gyulladás, ami egy autoimmun betegség. Azonban a modern terápia mellett érdemes élni a jól bevált fürdőkúrákkal is – hívja fel a figyelmet egy egri reumatológiai konferencia kapcsán készített cikkében a Szabad Föld.

A reumatoid arthritis tipikusan a 20-as és a 30-as életévek táján jelentkezik és jóval gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Egyik jellemző tünete az ízületek reggeli merevsége és duzzanata. A betegeknek fontos lenne időben orvoshoz fordulniuk, mert a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok miatt megnő a különféle érrendszeri betegségek kockázata is és jelentősen károsodhatnak az ízületek mozgásfunkciói.

Ahogy a Szabad Földnek dr. Nagy Katalin, az egri Markhot Ferenc Kórház reumatológiai osztályának főorvosa elmondta, a legmodernebb biológiai terápia időben történő alkalmazásával ezek a tünetek és szövődmények ma már elkerülhetők. A szakember szerint a gyógyfürdőkben elérhető balneoterápiás kezeléseket is egyre komolyabban veszik az orvosok, ugyanis a gyógyvizek hatékonyságát klinikai vizsgálatok is igazolják.

Júlia TermálfürdőA reumás sokízületi gyulladás és gyógyfürdők látogatása kapcsán azonban fontos megemlíteni azt is, amivel egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk: nem mindig alkalmazhatóak a gyógyvizes kezelések. Alapvető szabályként azt érdemes figyelembe venni, hogy a betegség aktív szakaszában hűteni, nyugtatni kell az ízületeket és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása is szükségessé válhat.

Ilyen esetben nem szabad gyógyfürdőbe menni a betegnek. Amikor viszont inaktív a betegség, akkor a gyógyvíz valóban enyhítheti a panaszokat és könnyebbé teheti a mozgást. Ezért is van fontos szerepe a fent említett biológiai terápiának, ami segít megszüntetni a gyulladásos folyamatokat.