• Meglepően sokféle betegség kezelése során használható a szénsavas kádfürdő.

  • Összegyűjtöttük ezeket és azt is, hogy milyen áron érhető el a szénsavfürdő.

Talán az egyik legkellemesebb fürdőgyógyászati kezelés a szénsavfürdő, vagy más néven szénsavas kádfürdő. Sajnos természetes szénsavas forrás kevés van az országban, ezek közé tartozik Balatonfüred, ahol több savanyúvizes forrás is található. A szénsavas forrásvizet pedig a Szívkórházban is felhasználják a kardiológiai rehabilitáció során.

Szerencsére a szénsavas fürdők mesterségesen előállíthatók, lényegében szódavizet készítenek egy kádnyi vízből. A kis szén-dioxid-buborékok finoman masszírozzák a bőrt, emiatt bőrpír alakul ki, a bőrfelszín alatti erek kitágulnak. Ennek hatására megnő a szívbe áramló visszeres vér mennyisége. A kezelés során belélegzett szénsav izgatja a légzőközpontot, ezáltal mélyebbé válik a légzés.

Ahogy a fentiekből is látszik, meglehetősen összetett hatást gyakorol a szervezetre a szénsavfürdő, ami meglepően sok betegség, egészségügyi panasz esetén alkalmazható hatékonyan. A legfontosabbak ezek közül a szív és érrendszeri betegségek, hiszen a kezelések hatására kitágulnak a szív koszorúerei, nyugodtabbá válik a szívműködés és a vérnyomás is csökken.

A keringésjavító hatása miatt sokszor alkalmazzák cukorbetegeknél, azon belül is a kezdődő érszűkületes panaszok esetén. A vegetatív idegrendszerrel kapcsolatba hozható betegségeknél is alkalmazható a szénsavas kádfürdő, hiszen nyugtató hatása van a kezeléseknek. Emiatt egyébként kimerültség, túlzottan stresszes élethelyzetek esetén is használható a kádfürdő.

S ezzel nincs vége a kedvező tulajdonságoknak, ugyanis a keringésjavító hatása miatt a mozgásszervi betegségek egy részénél is gyógyhatása lehet. Segít a csontok mészhiányos állapota esetén, fontos szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében és kezelésében.

szénsavas kádfürdőA szénsavas víz egyik különös tulajdonsága, hogy 3-4 Celsius fokkal melegebbnek érezni a valóságosnál. Ezért a szénsavas kádfürdőknél általában 30-32 Celsius fokos vizet használnak, amit azonban a kezelések során bőven melegnek érezni. Egy-egy kezelés többnyire 20 percet vesz igénybe, ami után félórás pihenés javasolt.

Balatonfüreden kívül a szénsavfürdő előállításához egy speciális gép szükséges, ezért nem érhető el minden hazai gyógyfürdőben. Ahol van, ott egy-egy ilyen kezelés teljes ára általában 2-3000 forint körül mozog. Szerencsére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) indokolt esetben támogatja a szénsavfürdős kezeléseket. Ahogy a lenti táblázatból is látszik, a teljes árhoz képest jelentős kedvezménnyel érhető el ez a kezelési mód. Fürdőnként azonban elég nagy a szórás, 180 és 600 forint körül alakul az alkalmanként fizetendő díj.

A szénsavas kádfürdős kezelések önrésze (OEP támogatással) egyes hazai gyógyfürdőkben

Település – fürdő
Önrész (forint)
Budapest – Gellért Gyógyfürdő 600
Budapest – Széchenyi Gyógyfürdő 600
Bükfürdő – Gyógyfürdő 400
Cserkeszőlő – Gyógyfürdő 320
Gyula – Várfürdő 350
Hajdúszoboszló – Hungarospa 600
Harkány – Gyógyfürdő 500
Hévíz – Reumakórház 500
Komárom – Brigetio Gyógyfürdő 180
Mezőkövesd – Zsóry Fürdő 300
Sárvár – Gyógyfürdő 450
Zalakaros – Gyógyfürdő 350

Mit kell tudniuk a cukorbetegeknek a fürdési időről? Ide kattintva olvashatja az erről szóló cikkünket!