• Nem tilos a cukorbetegeknek gyógyfürdőbe járniuk, viszont az ajánlott fürdési időre fokozottabban oda kell figyelniük.

  • Szakorvos beszél a témáról.

A cukorbetegséggel járó egyik tipikus tünet a bőr fokozott érzékenysége. Az ebben a betegségben szenvedőknek általában szárazabb, sérülékenyebb, a különféle fertőzések iránt érzékenyebb a bőre. Ennek kapcsán futott be egy kérdés a Videoklinikához, azon belül is Mecseky László sebész, traumatológushoz. A 65 éves, cukorbeteg hölgy az elmondása szerint gyakran jár gyógyfürdőbe, ami nagyon jót tesz az ízületeinek. Viszont a háziorvosa arra hívta fel a figyelmét, hogy a bőre már így is száraz és az áztatás hatására nagyon könnyen kisebesedhet, elfertőződhet.

Berekfürdő termálfürdőMecseky László egyetért a háziorvossal, a hosszas gyógyvizes áztatás valóban árthat a cukorbetegek bőrének. Amúgy is fontos betartani a gyógyfürdőkben ajánlott fürdési időket, de a cukorbetegeknél különösen fontos, hogy ne töltsenek órákat a gyógyvízben. A szakorvos szerint tehát a cukorbetegek is mehetnek gyógyfürdőbe, de csak akkor, ha a lábukon semmilyen sérülés nincsen és fontos, hogy tartsák be az előírt fürdési időt, de maximum 30 percet tartózkodjanak a gyógyvízben.

Célszerű a fürdés előtt és után is fertőtleníteni a lábakat, valamint megfelelően ápolni a bőrt. Különösen ajánlott a hialuronát tartalmú gélek használata, azon belül is főleg az a termékek, ami a hialuronát mellett cinket is tartalmaz. Ezek általában könnyen beszívódnak a bőrbe. Fontos az is, hogy a fürdés után kerülni kell a hosszabb sétákat.