• Reuma esetén nem mindig alkalmazhatók a gyógyvizes kezelések.

  • Fontos azonban tisztázni a reuma fogalmát, mert a köznyelv kissé szélesen értelmezi.

A betegek többsége azt gondolja, hogy a reumás ízületi megbetegedéseknél minden esetben hatékonyan alkalmazható a gyógyfürdő. Az igazság azonban az, hogy csak bizonyos időszakokban hatékony, egyes esetekben pedig akár káros is lehet. Erről Boross György, ortopéd sebész beszélt a Videoklinikán.

A szakember elmondása szerint a reumás ízületi gyulladás a szervezet kóros válaszának a következménye, ilyenkor a saját immunrendszer károsítja az ízületek lágy részeit. Ennek vannak aktív fázisai, amikor fellobban a gyulladás és vannak köztes, nyugalmi időszakok.

Amikor fellobban a gyulladás, akkor hűteni, nyugtatni kell az ízületet és gyulladáscsökkentő gyógyszerekre is szükség lehet. A gyógyfürdős kúrák tehát ilyenkor nem alkalmazhatók. A meleg gyógyvíz csak a nyugalmi időszakban hatékony, olyankor viszont az esetek többségében valóban enyhíthet a panaszokat és könnyebbé teszi a mozgást.

Nem minden reuma, amit annak hívunk

Fontos tisztázni azt is, hogy mit jelent a reuma, ugyanis a köznyelv sokszor túlzottan széles körben értelmezi a “reumás panaszok” fogalmát. A fájós, vagy gyulladt ízületek azonban önmagukban nem egyenlőek a reumával – tegyük hozzá: szerencsére.

A reuma ugyanis egy nagyon komoly, autoimmun betegség, amely – megfelelő kezelés hiányában – az idő előrehaladtával egyre inkább károsítja az ízületeket. Jellegzetes például a reuma által göcsörtössé, deformálttá vált kezek látványa.

Az ízületek gyulladását, fájdalmát előidézheti sérülés, fertőzés, vagy akár túlerőltetés is, de ez nem reuma, még ha sokan leegyszerűsítve szeretik is annak hívni.

Ide kattintva elolvashatja a csontritkulásról szóló cikkünket is.