• Aki szteroidot szedett, annak tartania kell-e a csontritkulástól?

  • Hogyan lehet csontritkulás-vizsgálatra eljutni?

  • Megállítható-e kalcium és D-vitamin készítmények szedésével a csontritkulás?

  • Szakember válaszolt az olvasóink kérdéseire.

Az elmúlt héten a Facebook oldalunkon hirdettük meg azt a lehetőséget, hogy várjuk a reumatológiával, ízületi kopásokkal, ízületi gyulladásokkal, gerincbetegségekkel, csontritkulással kapcsolatos kérdéseket. Ennek kapcsán emailen, illetve a Facebook oldalunkon is számos kérdést kaptunk, amelyekre Monek Bernadett, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet vezető gyógytornásza, az Ízületőr program szakértője válaszolt.

Elsőként a csontritkulás témakörét érintő kérdéseket és válaszokat közöljük. A cikk második részében pedig az ízületi panaszokkal, betegségekkel kapcsolatos kérdések és válaszok következnek.

Olvasónk kérdése:
60 éves vagyok, két évvel ezelőtt enyhe, kezdődő csontritkulást állapítottak meg nálam. Az orvos mindössze annyit javasolt, hogy szedjek D-vitamint, kalcium pezsgőtablettát és tavasztól őszig tartózkodjak sokat a szabadban. A legutóbbi vizsgálaton az eredményeim ugyanolyanok voltak, mint két éve. Ez jónak tekinthető, vagy akár vissza is fordítható a csontritkulás folyamata? A D-vitaminon, kalciumon kívül még érdemes erre valamilyen egyéb szert is szedni?

Monek Bernadett válasza:
A betegség felismerése az ásványi csonttömeg meghatározásán alapul, amikor az egészséges fiatalok átlagértékéhez hasonlítjuk a kapott értékeket. A WHO kategóriákat határoz meg, amelyek alapján történik a kezelés, figyelembe véve a tüneteket és a csonttörékenységi rizikót. A csontritkulás kezelésének legfontosabb része a megfelelő kalcium és D-vitamin bevitel, hiszen a kalcium megfelelő bélrendszerből történő felszívódásához jó D-vitamin ellátottság szükséges. Fontos kiemelni, hogy a csontritkulás anyagcsere-csontbetegség, emiatt a csontritkulás kezelésére meghatározott gyógyszer kiválasztása minden esetben szakorvos feladata, rendszeresen nyomon követve a csonttömeg változását. Emellett mindenképpen javasolt a könnyű, de rendszeres testmozgás, például megfelelő cipőben való séta, gerinctorna gyógytornász vezetésével, víz alatti torna, nordic walking, stb. Kerülendő a gerinc „ütközésével” járó tevékenység, például kocogás, futás. Ha a hétköznapokban előfordul ízületi fájdalom, javasolt patikában kapható porcépítő készítményt szedni kúraszerűen.

Olvasónk kérdése:
Két éven át szedtem szteroid-tartalmú gyógyszert a betegségemre, emiatt tartok a csontritkulás kialakulásától. Milyen jelei vannak a csontritkulásnak? Hogyan lehet ilyen vizsgálatra eljutni?

Monek Bernadett válasza:
„Néma járványként” is emlegetjük a csontritkulást, tehát előfordul, hogy sokáig nem okoz tünetet. A szteroid-tartamú gyógyszerek rizikótényezőként szerepelhetnek az úgynevezett másodlagos csontritkulás kialakulásában. Célzott vizsgálatokkal deríthető ki a csontritkulás jelenléte, amelyet reumatológus kérhet. Célszerű az Ön esetében arthritis központban (több ilyen kórház van Budapesten és a vidéki nagy városokban is) dolgozó reumatológust felkeresni a vizsgálatokhoz szükséges laborháttér miatt.