• A túlzásba vitt, illetve helytelen klímahasználat egyes esetekben ízületi betegséget és akár krónikus gyulladást is előidézhet.

  • Adunk néhány tippet a klímareuma elkerüléséhez.

Sok lakásban és munkahelyen használnak légkondicionálót, ami a kánikulában nagy áldás lehet. Azonban ahogy az Ízületőr.hu szakértői felhívják rá a figyelmet, az arra érzékenyeknél ez – az ízületeket érintő – egészségi problémát is okozhat. A klímareuma tipikus tünetei közé tartoznak a nyakat, a vállakat, a térdeket, vagy a csípőt érintő fájdalmak, amelyek klimatizált helyiségben történő tartózkodáskor jelentkeznek. Azért fontos a légkondi és a tünetek közötti összefüggést felismerni, mert hosszabb távon akár krónikus ízületi betegség is kialakulhat.

hátfájdalmak

Az Ízületőr.hu szakértői összegyűjtöttek néhány tippet arra, hogy megelőzhessük a klímareuma kialakulását.

– Figyelni kell arra, hogy ne hirtelen, hanem fokozatosan hűtsük le a klimatizált helyeket (legyen szó akár lakásról, akár autóról).

– Fontos, hogy ne érjen minket közvetlenül a hideg levegő, ne üljünk a légkondi alá, autóban pedig ne magunkra fújassuk a hideget.

– Lakás és iroda esetén az utóbbit már a klímaberendezés felszerelésekor érdemes figyelembe venni. A mobilklímát pedig fordítsuk magunknak háttal.

– Bár sokan nem tartják be, de a klimatizált helyiségeknek igazából csak 6-8 Celsius-fokkal szabadna hidegebbnek lenniük a külső hőmérsékletnél.

– Amennyiben megoldható, ne tartózkodjunk huzamosabb ideig klimatizált helyiségben. Olyan esetekben, amikor ez nem lehetséges, tartsunk magunknál melegebb ruhát, amivel megakadályozhatjuk az ízületeink lehűlését.

Mint mindenben, a klímahasználatnál is fontos lenne a mértékletességre törekedni, magyarán az ízületi fájdalmak és gyulladások elkerülése érdekében ne essünk túlzásba a légkondi használatával. Egyes esetekben pedig akár patikai porcépítő készítmények szedése is javasolt lehet.