• Rengeteg embert, a felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti a porckopás.

  • Vannak olyan módszerek és kezelések, amelyek enyhíthetik a panaszokat.

Porckopásról (más néven artrózisról) akkor beszélhetünk, amikor a csontvégeket borító porcok gyorsabban bomlanak le, mint ahogy képződnek. Emiatt a porc egyre kevésbé képes a súrlódásgátló szerepét ellátni, a megnövekedett terhelés miatt porcsérülések jöhetnek létre. A porckopás az egyik leggyakoribb, ízületeket érintő betegség, egyes becslések szerint a felnőtt lakosság 15-20 százalékát érinti.

térdizületi fájdalomÖsszegyűjtöttük, hogy milyen kezelési módok jöhetnek szóba a porckopás kezelése során.

Hideg, vagy meleg víz: akut gyulladás esetén enyhítheti a fájdalmakat a hideg vizes borogatás. A krónikus gyulladás esetén pedig pont ellenkezőleg, a meleg vizes kezelések lehetnek előnyösek. Ilyenkor lehet hatásos egy gyógyfürdős kúra is. Különösen ajánlottak a kénes gyógyvizek, a kén ugyanis porcépítő tulajdonsággal rendelkezik. (A kénes gyógyvizek további előnyös hatásairól szóló cikkünk itt található).

– Izomerősítés: fontos az ízületek tehermentesítése az azt összefogó izomköpeny megerősítése révén, azaz a gyógytornának is komoly szerepe lehet a porckopás kezelése során.

– Súlycsökkentés: az ideális testsúly elérése és megtartása sokat enyhíthet a panaszokon, hiszen így csökkenthető az ízületekre nehezedő súly.

– Talpbetét: a térdeknél jelentkező porckopás esetén a megfelelő talpbetét könnyebbé teheti a járást.

– Térdvédő: szintén a térdet érintő porckopás esetén a térdvédőnek egyrészt fájdalomcsillapító hatása lehet, másrészt stabilabbá teszi a mozgást és így csökkenti az elesés veszélyét. Csínján kell azonban bánni a térdvédővel is, nem szabad mindig hordani, ugyanis az izmokat is tehermentesíti, amelyek így idővel elgyengülhetnek.

– Nem-szteroid fájdalomcsillapítók: tény, hogy hatékonyan csillapítják a fájdalmat és a gyulladást, viszont az utóbbi időben egyre több (szívet és emésztést érintő) mellékhatásukra derült fény. Ezért tényleg csak akkor ajánlott a használatuk, ha semmi más nem bizonyult hatékonynak és akkor is törekedni kell a legrövidebb ideig történő alkalmazásra.

– Glükozamin-szulfát és kondroitin-szulfát: a tapasztalatok szerint jó hatásúak a térdeket érintő porckopás esetén. A glükozamin lassíthatja, megállíthatja a porckárosító folyamatokat.

Forrás: Ízületőr.hu

Az olvasóink által feltett kérdések között, ebben a cikkünkben is olvashat a porckopásról.