• A fűtéshez azonban nem volt eléggé forró a Juventus forrás vize, viszont kiderült, hogy gyógyhatással rendelkezik.

  • A Juventus gyógyvíz jelentette egykor a Rudas fürdő fő vonzerejét.

A budapesti Rudas Gyógyfürdő épülete az 1930-as évekre már alaposan megérett a felújításra. Ennek kapcsán vetődött fel, hogy ha már amúgy is hozzá kell nyúlni az épülethez, akkor termálvízzel oldhatnák meg a fűtését.

Pávai Vajna Ferenc iránymutatásai alapján ezért három, kis mélységű kutat fúrtak a fürdő mellett. A kitűzött cél szempontjából azonban kudarcot vallottak, ugyanis a kutak mindössze 40-45 Celsius-fokos vizet adtak, ami nem elég meleg az épület fűtéséhez. Azonban a vizeket jobban megvizsgálva kiderült, hogy gyógyhatással rendelkeznek, így jött létre a Hungária II., az Attila és a Juventus forrás.

Az 1932-ben létesített Juventus neve a latin iuventus, azaz ifjúság, fiatalság szóból ered, magyarán a fiatalság forrása. A Juventus vize nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos, radonos gyógyvíz. Főleg az utóbbi, azaz a jelentős radontartalma miatt tartották és tartják nagyon sokra ezt a gyógyvizet.

A vizet ivókúra formájában csökkent savelválasztással járó idült gyomorhurut, a húgyutak és a vesemedence idült gyulladásai, érelmeszesedés, köszvényes anyagcserezavar, változókori panaszok esetén ajánlják. Egykor volt egy szabadtéri ivúkútja is, és 1965-től 2004-ig palackozták is a vizet, viszont a Rudas ivócsarnokában mind a mai napig elérhető a Juventus forrás vize.

A víz kádfürdő formájában alkalmas a mozgásszervi panaszok kezelésére is. Az 1930-as években főképp ennek kapcsán vált ismertté a Juventus forrás, rengetegen kifejezetten emiatt mentek a Rudasba kádfürdős kezelésre. Még az is szükségessé vált, hogy jelentősen kibővítsék a Juventus vizet használó kádfürdős részleget.

Ennyi év távlatából már nehéz megállapítani, hogy mennyire volt konkrét terv, vagy csak egy kósza ötlet, de a 30-as években még az is felmerült, hogy külön fürdő-szállót építsenek, kifejezetten a Juventus gyógyvízre alapozva. A Juventus gyógyfürdő-szálló terve viszont nem valósult meg, mindenesetre jelzi, hogy mekkora lelkesedést váltott ki annak idején a  radonos gyógyvíz híre.

Rudas fürdő Juventus gyógyvíz

A gyógyvizes ivókúrákról szóló korábbi cikkünket ide kattintva olvashatja.