• Nagy a szórás a gyógyfürdőben elérhető súlyfürdők árai tekintetében.

  • Egy támogatott súlyfürdős kezelés ára 350 és 1200 forint között alakul.

A súlyfürdő igazi hungaricum, hiszen az 1950-es években egy hévízi orvos házaspár, dr. Moll Károly és dr. Hoffmann Ilona dolgozta ki a módszert. Ehhez az ötletet a Hévízi Tófürdő vizében lévő korlátokon kapaszkodó gerincbetegek adták, az ő állapotuk ugyanis ugyanúgy javult, mint azoké a társaiké, akik az orvosi utasításnak megfelelően szorgalmasan úszkáltak a gyógyvizű tóban.

Az első súlyfürdők még fából eszkábált, kalodaszerű szerkezetek voltak, amik a Tófürdő vizén úsztak. Nem sokkal később viszont kidolgozták a mind a mai napig ismert, fix rendszerű súlyfürdőt. Ebben a betegek a nyakuknál és/vagy a hónaljuknál megtámasztva lógnak egy mély medencében. A súlyfürdő elnevezésből a súly pedig onnan jött, hogy rendszerint súlyokat is erősítenek a derekukra, vagy a lábaikra.

Azt minden esetben szakorvos dönti el, hogy kinél alkalmazható a súlyfürdő. Illetve azt is, hogy kit hol kell megtámasztani, kell-e nála plusz súlyt alkalmazni és ha igen, akkor mennyit. Azaz saját szakállára senki nem tud súlyfürdőzésbe kezdeni, a módszer alkalmazása csak szakorvosi javaslat esetén lehetséges.

Amennyiben viszont segíthet, akkor érdemes vele élni, hiszen a kezelés fájdalommentes és a legkülönfélébb gerincbetegségek, nyak- és derékfájdalmak esetében alkalmazható. (Itt gyűjtöttük össze, hogy milyen problémáknál lehet hatékony a súlyfürdő).

súlyfürdő fürdőkezelés

A súlyfürdőt a társadalombiztosítás is támogatja, így a betegeknek csak önrészt kell fizetniük a kezelések után. A súlyfürdős kezelések önrészében azonban meglehetősen nagy a szórás. Összegyűjtöttük néhány budapesti és vidéki gyógyfürdő esetében a súlyfürdő után fizetendő önrész mértékét. Némelyik fürdő megadta a teljes árat, náluk ezt az összeget is szerepeltetjük.

Súlyfürdő árak – Budapesti gyógyfürdők

Önrész mértéke / alkalom (forint)
Gellért Gyógyfürdő 1200 (támogatás nélkül: 3000)
Lukács Gyógyfürdő 900
Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő 800
Széchenyi Gyógyfürdő 1000

Súlyfürdő árak – Néhány gyógyfürdőben az ország más részeiről

Önrész mértéke / alkalom (forint)
Bükfürdő Thermal & Spa 500
Cserkeszőlői Gyógyfürdő 400 (teljes ár: 2450)
Gyulai Várfürdő 700 (teljes ár: 2200)
Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő 800
Hévíz – Terápiás Centrum 900 (teljes ár: 5500)
Igali Gyógyfürdő 350 (teljes ár: 2100)
Miskolctapolca – Barlang Aquaterápia 500
Sárvári Gyógyfürdő 400
Zalakarosi Fürdő 350

A fenti árak kapcsán fontos megemlíteni, hogy a szakorvosok általában nem pusztán súlyfürdős kezeléseket szoktak felírni egymagukban, hanem ezzel párban egyéb fürdőgyógyászati terápiákat, elektroterápiás kezeléseket is javasolnak. S jellemzően ezeket a kúrákat csomagban (három-négy kezelést egyben) kedvező áron kínálják a gyógyfürdők. Időnként még valamilyen ajándék szolgáltatással, vagy kedvezménnyel is kiegészítik. Ezt érdemes figyelembe venni, hiszen elképzelhető, hogy valahol ugyan nagyon olcsó önmagában a súlyfürdő, viszont egy másik helyen összességében sokkal kedvezőbb csomagajánlatot tudunk elcsípni.