A bőrön át és a tüdőn keresztül felszívódva gyulladáscsökkentő hatást vált ki a radon. Hévízen, Egerben és több budapesti fürdőben is radonos gyógyvíz található.

  • Radioaktív fürdőknek is hívják a radonos fürdőket.
  • Ettől nem kell pánikba esni, mert semmilyen káros mellékhatása nincs, viszont a kedvező élettani tulajdonságai érvényesülnek.
  • A pajzsmirigy túlműködése esetén nem ajánlottak a radonos fürdők.

A gyógyvizek alkotórészei nem külön-külön, hanem együtt, komplex módon fejtik ki hatásukat. Az is befolyásolhatja egy-egy gyógyvíz szervezetre gyakorolt hatását, hogy az egyes alkotórészek milyen arányban fordulnak elő benne. Ettől függetlenül érdemes megnézni, hogy a gyógyvizek egyes összetevőinek is milyen sokféle hatásuk lehet már önmagukban is.

Néhány hazai gyógyvíz összetevői között megtalálhatjuk az úgynevezett radont. A radon egy vízben oldódó nemesgáz, aminek az “erejét” az általa kibocsátott alfa-sugárzás adja. A radon a fürdőkúrák során kétféle módon tud bejutni a szervezetbe. Egyrészt a bőrön keresztül felszívódva, másrészt belélegezve, a tüdőn keresztül.

Hévíz TófürdőA radon jótékony hatását jól mutatja, hogy egyes országokban mesterségesen dúsítanak vizet radonnal, majd ezt használják fel különféle gyógykezelésekhez. Ez a nemesgáz a szervezetbe jutva ugyanis serkenti a mellékvesekéreg hormontermelését, ami egy természetes gyulladáscsökkentő szer. A tapasztalatok szerint enyhíti a reumás fájdalmakat és a keringési rendellenességeket is.

Szintén ismert a levegő radonnal való mesterséges dúsítása, amivel asztmás betegeket kezelnek. Sőt, sok barlang esetében is kimutatták a levegőben lévő radon kedvező hatását. Ezek közé tartozik például a tapolcai tavasbarlang is. (Apró érdekesség: a tapolcai barlang levegőjének radontartalma a mérések szerint ciklikusan változik, nyáron magasabb, télen alacsonyabb.)

Tapolcai-tavasbarlangA radonnal kapcsolatos orvosi vizsgálatok szerint a szervezetbe jutva serkenti a pajzsmirigy működését, így a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegeknek nem ajánlott a radonos fürdők igénybe vétele.

Hazánkban az ország több részén, elszórtan találhatók radon-tartalmú gyógyfürdők. A legismertebb talán a Hévízi-tó, de ilyen gyógyvize van az egri és a miskolctapolcai fürdőknek, valamint Budapesten a Gellértnek és a Rudasnak. Jelenleg sajnos zárva tart, de radonos vize van a fővárosi Rác Fürdőnek is.

Miskolctapolca gyógyfürdő