• Akik ekcémával küszködnek, azoknak érdemes egy próbát tenniük valamelyik magas sótartalmú, vagy éppen magas kéntartalmú vízzel rendelkező gyógyfürdővel.

  • A kénes vizek kétféle „irányból” is kedvezően hatnak ezekre a bőrbetegségekre.

Az ekcéma (vagy más néven dermatitis) a bőr felszínét érintő krónikus, gyulladásos megbetegedés. Ennek során a kipirosodott bőrön nagyon apró hólyagok jelennek meg, erős viszketési inger mellett. Ezek elvakarása után sebek és hámlás jelentkezik az adott területen. Jellemző, hogy a panaszok hullámokban jelentkeznek, olykor enyhülnek, olykor súlyosbodnak.

A betegek tapasztalatai szerint egyes gyógyvizek enyhíthetik az ekcéma tüneteit. Nyilván abban egész jelentős különbségek lehetnek, hogy ki melyik gyógyvizet érzi hatékonyabbnak, vagy kevésbé hatékonynak a panaszaira. A tapasztalatok szerint ekcéma esetén a magas sótartalmú és/vagy kéntartalmú gyógyvizek lehetnek leginkább hatásosak.

Különösen a kénes gyógyvizek érdekesek, ugyanis ezek kétféle módon is kedvező irányba befolyásolhatják a betegek állapotát. A kénnek eleve fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van, továbbá normalizálja a bőr faggyútermelését. Ráadásul a Harkányban végzett orvosi vizsgálatok során arra jutottak, hogy az ottani gyógyvízben lévő kén-hidrogén a szervezetbe kerülve az immunrendszer működését is kedvező irányba befolyásolja. Azaz tulajdonképpen nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is hat. Ezt a pikkelysömör kezelésével kapcsolatos vizsgálatok során állapították meg, ugyanakkor az ekcéma esetén is lehet a betegségnek immunológiai háttere.

Mutatunk néhány gyógyfürdőt, amelyek vizében magas – meghaladja a literenkénti 1 mg-ot – a szulfidion tartalom.

Mezőkövesd – Zsóry Gyógyfürdő

Zsóry GyógyfürdőBalfi Gyógyfürdő

Balf GyógyfürdőHarkányi Gyógyfürdő

Harkányi GyógyfürdőBogácsi Gyógyfürdő

Bogács termálfürdőEgerszalóki Termálfürdő

Egerszalók Nosztalgia FürdőHévíz – Tófürdő

Hévíz imázs filmKehidakustány – Kehida Termál

Kehida TermálZalakarosi Gyógyfürdő

Zalakaros gyógykertBudapest – Széchenyi Gyógyfürdő

Széchenyi Gyógyfürdő