• Milyen esetekben alkalmazható az orvosi gyógymasszázs?

  • Mikor nem javasolt?

  • Társadalombiztosítási támogatással mennyibe kerül?

  • A cikkünkből megtudhatja.

A gyógyfürdőkben társadalombiztosítási támogatással elérhető kezelések közül a gyógymasszázs számít az egyik legnépszerűbbnek. Hivatalosan ennek az elnevezése orvosi gyógymasszázs, de itt az „orvosi” szó pusztán arra utal, hogy orvos javaslatára végzi a gyógytornász, vagy a gyógymasszőr.

Az orvosok önmagában a gyógymasszázst szinte soha nem írják fel, gyakorlatilag mindig más kezelésekkel együtt, azok kiegészítőjeként alkalmazzák. Tipikusan ezek közé tartozhat a csoportos gyógytorna, egyes elektroterápiás kezelések és a gyógyvizes medencefürdő.

Az orvosi gyógymasszázst általában krónikus mozgásszervi megbetegedések, reumatológiai panaszok és műtéti utókezelés esetén alkalmazzák. A masszázs elősegíti az izomtónus visszanyerését, vagy éppen az izomzat lazítását. A sérült, vagy beteg testrésznél javítja az ízületek, izmok mozgékonyságát.

Kifejezetten jó hatással van a vegetatív idegrendszerre, továbbá csillapítja a fájdalmat, javítja az adott testrész vérkeringését. Mindezeken felül pedig frissítő és általános közérzetjavító hatása is ismert. Az orvosi gyógymasszázs a gyakorlatban egy 15-20 percig tartó svédmasszázst jelent. Ennek során a következő fogásokat alkalmazzák: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, paskolás, rezegtetés.

Bizonyos esetekben azonban sajnos a gyógymasszázs is ellenjavallt, ezek közé tartoznak egyes, a kezelendő területet érintő bőrsérülések, illetve bőrbetegségek. Valamint a lázas állapotok, fertőzések, terhesség, súlyos keringési zavarok, rosszindulatú daganatok, illetve a vérzékenység.

orvosi gyógymasszázsAhogy írtuk, orvosi javaslat esetén társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető a gyógymasszázs. Ebben az esetben a betegnek önrészt kell fizetnie a kezelések után. A lenti táblázatban összegyűjtöttük, hogy néhány ismert gyógyfürdő esetén mekkora összegű önrészről van szó. Ahogy látszik, nagy a szórás, 400 és 1100 forint között alakul egy-egy orvosi gyógymasszázs ára. Nyilván sokaknak ez sem kevés, de érdemes figyelembe venni, hogy az ilyen masszázsoknak a piaci ára alkalmanként 2000-3000 forint körül mozog.

Orvosi gyógymasszázs OEP-támogatott önrésze néhány fürdőben (forint)

Bükfürdői Gyógyfürdő 800
Cserkeszőlő Fürdő 450
Harkányi Gyógyfürdő 600
Hungarospa – Hajdúszoboszló 600/800*
Igali Gyógyfürdő 400
Miskolctapolca – Barlang Aquaterápia 500
Sárvári Gyógyfürdő 900
Széchenyi Gyógyfürdő – Budapest 1100
Zalakarosi Gyógyfürdő 550

* Júliusban és augusztusban.

Ide kattintva elolvashatja, hogy milyen gyógyvizek alkalmasak az ekcémás bőr kezelésére.