• Az 1963-ban kezdődött orvosi vizsgálatok után 1965-ben kapott gyógyvíz minősítést a büki termálvíz.

  • Összegyűjtöttük, hogy milyen betegségek esetén hatásos a bükfürdői gyógyvíz.

A Bükön feltörő termálvíz gyógyhatásáról eleinte csak tapasztalati információk voltak. Magyarán a különféle betegségekkel küszködő vendégek saját magukon tapasztalták a víz hatását és terjesztették a fürdő hírét. Ráadásul 1961-ben a „fürdő” még csak a feltörő vizet elvezető árkot jelentette, az első medencefürdőt 1962-ben adták át.

A betegek beszámolói alapján igen hamar, már 1963-ban megkezdődött a víz gyógyhatásának a pontosabb vizsgálata, ami közel másfél évet vett igénybe. Az orvosi dokumentációk alapján jó néhány betegségnél nemcsak igazolódott a víz gyógyhatása, hanem a várakozásokhoz képest még gyorsabban is hatott, hamarabb idézett elő pozitív változásokat a betegeknél.

Az első orvosi vizsgálatok eredményeit így összegezték: „a büki víz hatásos fürdőkúra formájában mozgásszervi betegségek esetében, ivókúra formájában gyomorsavtúltengésben, gyomor-, bél-, és epehólyaghurutban, gyomor- és vékonybélfekélyben, inhaláció és orr-torok öblögetés formájában a légutak hurutjainak kezelésére”.*

A dokumentáció alapján az egészségügyi miniszter a büki termálvizet 1965-ben gyógyvízzé minősítette. Azaz a bükfürdői víz immár több mint 50 éve számít gyógyvíznek.

Bükfürdői gyógyvíz

Bükfürdői gyógyvíz hatása

Az évek során további vizsgálatok is igazolták a víz hatását, s ezek alapján jelenleg a következő panaszok és betegségek kezelésére alkalmas a gyógyvíz (ábécésorrendben):

Bechterew-kór
Csontritkulás
Discopathia (a csigolyák közötti porckorongot érintő elváltozások)
– Emésztési zavarok
– Fekélybetegség
Köszvény
– Krónikus gyomorhurut
– Krónikus ízületi gyulladás
– Krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások
– Lágyrész reuma
Lumbágó
– Meszesedés
Porckopás

Mindezeken felül az ortopédiai és idegsebészeti műtéteket követően, továbbá a baleseti utókezelések során is alkalmazhatók a büki gyógyvizes kúrák.

Büki Gyógyfürdő

A büki víz a fürdőkúra mellett belsőleg, azaz ivókúra formájában is hatásos. Ezt főleg emésztési zavaroknál, krónikus gyomorhurutnál, valamint a csontritkulás megelőzése és kezelése esetén javasolják. A büki gyógyvíz fogyasztása étkezések előtt javasolt, s elegendő mindössze 1 dl vizet lassan, kortyolgatva elfogyasztani.

* Forrás: Németh István: A büki gyógyfürdő múltja, jelene és jövője (1997)