• Bosszantó tud lenni, ha egy gyógyvizes fürdőzés után csalánkiütések jelennek meg a bőrünkön.

  • Hogyan tudjuk megállapítani, hogy tényleg a gyógyvíz okozza-e a problémát és mit tehetünk a tünetek ellen?

A csalánkiütés a bőr felső rétegének a duzzanatát, kipirosodását, viszketését jelenti. A kiütések egészen hasonlóak lehetnek a csaláncsípéshez – innen származik az elnevezést. Egy önfeledt nyaralásnak alaposan keresztbe tehet, ha például egy gyógyvizes üdülőhelyen felvetődik, hogy magától a gyógyvíztől jött elő a csalánkiütés.

A címben feltett kérdésre tehát az a rövid válasz, hogy igen, akár a gyógyvizek valamely összetevője is okozhat csalánkiütést, de akár egészen más is állhat a háttérben. Egyeseknél ugyanis önmagában a nagy meleg, vagy a napsugárzás is kiválthatja a csalánkiütést. Illetve nem is kell feltétlenül hozzá gyógyvíz, sokak küzdenek azzal a problémával, hogy a tavakban, folyókban lévő algák váltanak ki náluk allergiás reakciókat, így egy balatoni fürdőzést követően is előjöhetnek a kiütések.

Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy csak egyes gyógyvizek okoznak nála gondot, akkor érdemes megnézni az adott víz összetételét. Például sokan érzékenyek a kénre, ami számos hazai gyógyfürdő vizében megtalálható. Illetve létezik a csalánkiütésnek egy nagyon ritka fajtája, amit önmagában a víz vált ki. Azonban akinél ez fennáll, az valószínűleg nem egy üdülés során fogja először felismerni, ugyanis ebben az esetben az otthoni fürdés, vagy akár önmagában az izzadság is kiváltja ezt a problémát.

Magyarán valahogy meg kell próbálni behatárolni, hogy valóban az adott gyógyvíz okozza-e a problémát. Mi lehet ilyenkor a megoldás? A fürdők többségében nem gyógyvízzel töltik az összes medencét, vannak szimpla termálvízzel, vagy akár közműhálózati vízzel töltött medencék is. Illetve néhol az egyes medencéknél eltérő összetételű, más-más kútból származó gyógyvizet alkalmaznak. Azaz érdemes tesztelni, hogy mindegyik medence használata után jelentkezik-e a probléma.

csalánkiütés gyógyfürdő gyógyvíz

Ha már adott a csalánkiütés, akkor a tünetek enyhítésére szóba jöhetnek az antihisztamin-tartalmú készítmények, legyen szó akár tablettáról, akár krémről (pl. Fenistil gél). Ezek többsége egyébként vény nélkül is megvásárolható a patikákban.