• Sokféle betegség, egészségügyi panasz esetén hatékony a sárvári gyógyvíz.

  • Az 1960-as években kifejezetten fürdőlétesítési céllal kerestek termálvizet Sárváron.

A sárvári gyógyvíz története 1961-ben kezdődött. Kivételesen nem olajat kerestek, hanem kimondottan vízkutatási céllal állítottak fel egy fúrótornyot 1961 elején. Viszonylag hamar, júniusban már sikerrel is jártak, közel ezer méteres mélységből 44 Celsius-fokos termálvíz tört fel. A község vezetői – Sárvár 1968 óta város – már ekkor termálfürdőt szerettek volna létrehozni, de erre még 1968-ig várniuk kellett, addig a termálkutat lezárták.

Még a sárvári fürdő nyitását megelőzően, 1964-ben egy másik kutatófúrás is kezdődött a később Sárvárhoz csatolt Rábasömjénben. A különbséget az jelentette, hogy ott olajat kerestek, de szintén termálvízre bukkantak. Nem is akármilyenre, ugyanis a sótartalma európai szinten is a legmagasabbak közé tartozott. Az 1980-as években ebből készítették – a Sárvárnak országos hírnevet hozó – Sárvári Termálkristályt (a fürdősó előállításának kalandos történetéről itt olvashat további részleteket).

A városi fürdőt 1968-tól kezdődően üzemeltette a Vas megyei Víz és Csatornamű Vállalat. Azonban ekkor egy másik fürdője is volt Sárvárnak. A termálvizes fürdő szomszédságában ugyanis egy úszó- és gyermekmedencével rendelkező strandfürdő is működött, ami a Sárvári Cukorgyáré volt. A strandi medencéket hideg vizes kútból töltötték, de a víz temperálásához szerettek volna némi termálvízhez jutni. Kértek is a városi fürdőtől, akik azonban a kút szerény kapacitása miatt nem tudtak nekik meleg vizet biztosítani. Így 1974-ben egy második (a rábasömjénivel együtt harmadik) termálkutat is fúrtak Sárváron, az első kúttól 200 méterre. Ez hasonló hőfokú és összetételű vizet adott, mint az első kút.

A vizek gyógyhatása gyorsan igazolódott. A rábasömjéni kút vize 1979-ben, a sárvári első kút vize pedig 1980-ban már gyógyvíz minősítést kapott. A fürdő területén található termálkutak alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvizet adnak, aminek jelentős a nátrium-klorid és hidrogén-karbonát tartalma.

Sárvári gyógyvíz: sok mindenre jó

A vizsgálatok szerint a sárvári gyógyvíz kifejezetten hatásos a gyulladásos mozgásszervi betegségek, a krónikus gerinc és ízületi problémák, lágyrész-reumatizmus esetén. A sárvári víz segíti az izomzúzódások, rándulások, izomgörcsök oldását, hatékony a sportsérülések, ortopédiai, idegsebészeti műtétek utókezelése során. Mindezeken túl krónikus nőgyógyászati gyulladások, változókori tünetek esetén is hatásos lehet. Sőt, a fentieken túl kedvezően hathat a krónikus légzőszervi betegségekre, köztük az asztmára is.

A gyógyvízben egyhuzamban 20 percnyi tartózkodás javasolt. (A fürdési idővel kapcsolatos általános tudnivalókról ide kattintva olvashat).

Sárvár termálfürdő gyógyvíz gyógymedenceMikor nem javasolták a sárvári gyógyvíz használatát? Az ellenjavallatok közé tartoznak a súlyosabb szív-, keringési és légzési elégtelenségek, a lázas, fertőző betegségek, a rosszindulatú daganatok, az akut gyulladásos betegségek, a tbc, a trombózis, a súlyos visszérbetegség, tovább várandósság esetén sem ajánlott a gyógyvizes fürdőzés.