• Sokan már a fürdő 1978-as nyitása után esküdtek a víz gyógyhatására.

  • Ezt hivatalosan 1998-ban igazolták, azóta pedig rengetegen megtapasztalhatták a lenti gyógyvíz kedvező egészségügyi hatását.

“A lenti fürdőnek az olajos-selymes vizét irigylem” – ezt Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. korábbi vezérigazgatója mondta egy interjúban, amiben a fővároson kívüli kedvenc fürdőiről kérdezték. Nemcsak a volt fürdőigazgató, hanem az elmúlt évtizedekben sokan második is hasonlóan kellemes emlékeket szereztek a Lenti Termálfürdőről, illetve az ottani különleges gyógyvízről.

A 1970-ben találtak termálvizet a szlovén (akkor még jugoszláv) határ melletti településen. A helyi lakosok összefogásának köszönhetően 1978. július 30-án tudták megnyitni a termálfürdőt. Akkor ez még nyomokban sem emlékeztetett a mai fürdőkomplexumra, hiszen mindössze három szabadtéri medencéből állt.

A korabeli sajtóbeszámolók szerint azonban hamar nagy népszerűségre tett szert a termálfürdő. Az első nyáron naponta közel ezer látogatójuk volt és a hazai vendégkör mellett már akkor megjelentek a jugoszláv, német, bolgár és belga turisták is. Kicsit talán túl jól is sikerült az első szezon, mert ehhez a létszámhoz olykor kevésnek bizonyult a fürdő kapacitása. Viszont ennek köszönhetően már az első strandszezonjuk végén elhatározták a termálfürdő további bővítését.

A megyei napilapban egy évvel később, 1979-ben megjelent cikkben csodálkoztak rá, hogy a termálvizes medencében még a hűvösebb napokon is nagyon sok vendég – főleg idősebbek – üldögélnek. Állítólag esküdtek a víz gyógyhatására. “Hogy milyen betegsége­ket gyógyít, még nem tudjuk. Tény, hogy az ízületi bántalmakra jó hatással van. Az idős emberek dicsérik. Sőt, egy 74 éves lendvakecskési bácsi a kampósbotját is nekünk ajándékozta” – újságolta az akkori fürdővezető.

A hivatalos minősítés megszerzésére nem kellett sokat várni. 1998-ban a termálfürdő vize hivatalosan is gyógyvíz minősítést kapott. Ezt legutóbb 2010-ben újították meg. Sőt, a fürdő egy másik kútja szintén gyógyvizet ad, ennek a minősítését legutóbb 2012-ben frissítették. Maga a létesítmény 1994 óta számít gyógyfürdőnek, a fürdő és környéke pedig 2016-ban kapta meg a gyógyhely titulust.

Lenti gyógyvízA Lentiben feltörő nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvizet a nyakat, a hátat, a derekat érintő mozgásszervi problémák, lumbágó, az ízületek kopásos és gyulladásos megbetegedései esetén javasolják. Egyhuzamban maximum 20 percnyi fürdőzést ajánlanak, viszont ez napon belül többször ismételhető.

Aki mostanában látogatna Lentibe, annak fontos tudni, hogy jelenleg a régi fedett fürdő felújítása zajlik, így – várhatóan november végéig – a fedett gyógymedence nem használható. Szabadtéri gyógyvizes fürdőzésre azonban most is lehetőség van.