• Sokan már a fürdő 1978-as nyitása után esküdtek a víz gyógyhatására.

  • Ezt hivatalosan 1998-ban igazolták, azóta pedig rengetegen megtapasztalhatták a lenti gyógyvíz kedvező egészségügyi hatását.

„A lenti fürdőnek az olajos-selymes vizét irigylem” – ezt Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. korábbi vezérigazgatója mondta egy interjúban, amiben a fővároson kívüli kedvenc fürdőiről kérdezték. Nemcsak a volt fürdőigazgató, hanem az elmúlt évtizedekben sokan második is hasonlóan kellemes emlékeket szereztek a Lenti Termálfürdőről, illetve az ottani különleges gyógyvízről.

A 1970-ben találtak termálvizet a szlovén (akkor még jugoszláv) határ melletti településen. A helyi lakosok összefogásának köszönhetően 1978. július 30-án tudták megnyitni a termálfürdőt. Akkor ez még nyomokban sem emlékeztetett a mai fürdőkomplexumra, hiszen mindössze három szabadtéri medencéből állt.

A korabeli sajtóbeszámolók szerint azonban hamar nagy népszerűségre tett szert a termálfürdő. Az első nyáron naponta közel ezer látogatójuk volt és a hazai vendégkör mellett már akkor megjelentek a jugoszláv, német, bolgár és belga turisták is. Kicsit talán túl jól is sikerült az első szezon, mert ehhez a létszámhoz olykor kevésnek bizonyult a fürdő kapacitása. Viszont ennek köszönhetően már az első strandszezonjuk végén elhatározták a termálfürdő további bővítését.

A megyei napilapban egy évvel később, 1979-ben megjelent cikkben csodálkoztak rá, hogy a termálvizes medencében még a hűvösebb napokon is nagyon sok vendég – főleg idősebbek – üldögélnek. Állítólag esküdtek a víz gyógyhatására. „Hogy milyen betegsége­ket gyógyít, még nem tudjuk. Tény, hogy az ízületi bántalmakra jó hatással van. Az idős emberek dicsérik. Sőt, egy 74 éves lendvakecskési bácsi a kampósbotját is nekünk ajándékozta” – újságolta az akkori fürdővezető.

A hivatalos minősítés megszerzésére nem kellett sokat várni. 1998-ban a termálfürdő vize hivatalosan is gyógyvíz minősítést kapott. Ezt legutóbb 2010-ben újították meg. Sőt, a fürdő egy másik kútja szintén gyógyvizet ad, ennek a minősítését legutóbb 2012-ben frissítették. Maga a létesítmény 1994 óta számít gyógyfürdőnek, a fürdő és környéke pedig 2016-ban kapta meg a gyógyhely titulust.

Lenti gyógyvízA Lentiben feltörő nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvizet a nyakat, a hátat, a derekat érintő mozgásszervi problémák, lumbágó, az ízületek kopásos és gyulladásos megbetegedései esetén javasolják. Egyhuzamban maximum 20 percnyi fürdőzést ajánlanak, viszont ez napon belül többször ismételhető.