• Magyarországon összesen 38 gyógyhely található.

  • Az ország szinte minden részén vannak gyógyhelyek, bár Budapest és környéke ez alól kivételt jelent.

  • Közel 30 éven át egyetlen új gyógyhely címet sem adtak ki.

  • Elmondjuk azt is, hogy az elmúlt években miért lett sok új gyógyhely.

Mit jelent az, hogy gyógyhely? A gyógyhelyek azok a területek (települések, vagy településrészek), ahol biztosított a gyógyulás valamilyen természetes gyógytényező révén. Ez utóbbi lehet gyógyvíz, gyógygázfeltörés, vagy akár egy klimatikus szempontból különleges terület.

A gyógyfürdő és a gyógyvíz elnevezéshez hasonlóan a gyógyhely titulust sem aggathatja magára bárki, akinek megtetszik ez az elnevezés. Komoly kritériumai vannak a gyógyhely cím megszerzésének, még talán a gyógyvíz és a gyógyfürdő minősítésnél is komolyabbak és bürokratikusabbak.

A gyógyhely cím használatát jelenleg a Fővárosi Kormányhivatal engedélyezi és tartja nyilván, méghozzá országos hatáskörrel. A szabályozás szerint a gyógyhely cím iránti kérelmet mindig az adott település képviselő-testületének kell kezdeményeznie. Ehhez a természetes gyógytényező megléte mellett fontos kritérium a gyógyintézményi háttér megléte, ami lehet gyógyfürdő, gyógyszálló, vagy éppen gyógyszanatórium.

Emellett megfelelő infrastruktúra és olyan természeti környezet szükséges, ahol biztosítható a betegek nyugalma, azaz a levegőtisztaság és a zajszint terén is szigorú követelményeknek kell megfelelni.

Utóbbit igazolni is kell, méghozzá egy négy évszakos levegőterheltségi-szint méréssel. Be kell szerezni az Országos Meteorológiai Szolgálattól egy szakvéleményt, ami az adott terület tulajdonságait értékeli a gyógyászati tevékenység szempontjából. Orvosi szakvélemény is szükséges, ami ismerteti a gyógyászati tevékenység lehetőségeit és még számos igazolást, valamint további szakvéleményt is csatolni kell a kérvényhez.

Ahogy ebből is látszik, a gyógyhely cím odaítélése nem puszta formaság. Egy meglehetősen időigényes és költséges folyamatról van szó. Az odaítélt gyógyhely titulus ezért egyfajta minőségi garanciaként is tekinthető.

Gyógyhelyek Magyarországon Zalakaros

38 gyógyhely országszerte

Jelen állás szerint Magyarországon összesen 38 gyógyhely található, 37 településen. Ennek a magyarázata az, hogy Sárváron két gyógyhely is van: a gyógyfürdő és környéke, valamint az arborétum. Az ország minden részén találhatók gyógyhelyek, de Budapest ez alól kivételt jelent.

Ahogy majd a cikk végén lévő listából is látható, Lillafüred volt az első hazai gyógyhely, ami 1935-ben kapta meg ezt a címet. 1984-ig 13 település szerezte meg a gyógyhely minősítést. A magyarországi gyógyhelyek ezután 28 éven át egy exkluzív klubnak számítottak, hiszen nem bővült a címet megszerző települések száma.

Hosszú szünet után 2012-ben bővült újra a gyógyhelyek köre, méghozzá az említett két sárvári helyszínnel. Ezután hatalmas “gyógyhely boom” kezdődött. 2012 és 2018 között 25 gyógyhely címet adott ki az illetékes hatóság. A csúcsév 2016 volt, amikor tíz helyszínnel bővült a magyarországi gyógyhelyek köre.

Mostanra már lecsengett a gyógyhelyalapítási kedv. A legutóbbi címet 2018-ban adták ki: a Bogácsi Gyógyfürdőnek és környékének.

Bogács Gyógyfürdő

Miért lett hirtelen ilyen sok új gyógyhely?

Lehet, hogy ez most kicsit illúzióromboló lesz, de a nagy gyógyhelyes felfutás a pénznek köszönhető. Az előző EU-s fejlesztési ciklusban ugyanis egy külön pályázatot írtak ki kifejezetten a gyógyhely címmel rendelkező településeknek. A több milliárd forintos fejlesztési lehetőségre pedig számos település igyekezett rástartolni, s ez állt a 2012 és 2018 közötti felfutás mögött.

Ettől függetlenül nem volt ez öncélú és felesleges folyamat. Ahogy említettük, szigorú követelményeket kellett teljesíteni. Valamint ezeket fenn is kell tartami, amennyiben nem szeretnék elveszteni a gyógyhely minősítést. A gyógyhely cím hozzájárul ahhoz, hogy az adott területen távlatilag is biztosítva legyen a nyugodt pihenés és a gyógyulás.

A lenti táblázat alatt egy térképen is megnézhetik, hogy merrefelé található a 38 magyarországi gyógyhely.

Magyarországi települések, ahogy gyógyhely található, a cím odaítélésének az évével és a gyógyhely hivatalos elnevezésével

1935Miskolc-LillafüredHámor-Lillafüred
1954EgerEger
1958HarkányHarkány gyógyhely
1961SopronSopron-Balf
1963GyöngyösKékestető
1970HévízHévíz
1971BalatonfüredBalatonfüred
1971DebrecenNagyerdő gyógyhely
1972ParádParádfürdő
1975HajdúszoboszlóHajdúszoboszló
1978ZalakarosZalakaros
1979BükBükfürdő
1984GyulaGyula
2012SárvárSárvár-Arborétum
2012SárvárSárvár-Gyógyvarázs
2013MezőkövesdZsórifürdő
2013NyíregyházaNyíregyháza-Sóstógyógyfürdő
2013SzigetvárSzigetvári Gyógyhely
2014TapolcaTapolca Gyógyhely
2015KiskunmajsaKiskunmajsa Gyógyhely
2016KiskunhalasHalasthermál Gyógyhely
2016MórahalomMórahalom Gyógyhely
2016LentiGyógyhely Lenti
2016OrosházaOrosháza-Gyopárosfürdő
2016NyírbátorNyírbátor-Szénarét
2016TiszakécskeTiszakécske Gyógyhely
2016EgerszalókEgerszalóki Gyógyvölgy
2016CelldömölkVulkán Gyógyhely
2016IgalIgali Gyógyfürdő
2016KehidakustányKehidakustány Gyógyhely
2017CserkeszőlőCserkeszőlő Gyógyhely
2017MátraderecskeMofetta Gyógyhely
2017DombóvárGunarasfürdő
2017DemjénDemjéni Gyógyvölgy
2017MartfűMartfűi Gyógyhely
2018HajdúnánásAranyszalma Gyógyhely
2018KomáromBrigetio fürdő és környéke
2018BogácsBogácsi Gyógyfürdő

Magyarország gyógyhelyei térképen